Squashchips

chips

Jättegoda chips av squash (zucchini) som smakar ungefär som de rotfruktschips man kan köpa i butiken!

Ingredienser:
1 st squash
Olja till friteringen
Salt
Ev. någon krydda, t.ex. grillkrydda eller chilipeppar

Gör så här:
Skiva squashen oskalad med osthyvel. (Man behöver inte salta ur skivorna före friteringen.)
Fritering:
Ca 3-4 minuter i 165 grader fritös funkar bra. Man tar ca 25 tunna skivor i sänder, friterar en minut och rör sedan om, friterar en minut till och sen rör man igen, och hela tiden håller man koll så att de inte blir brända. Plocka upp de chips som blir färdiga snabbast med en stekpincett för att de inte ska brännas. Salta lätt.

chips2
För extra knaprighet:
Bre ut de färdigfriterade skivorna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dem i ca 60 grader varm ugn. Slå på varmluft och sätt en träslev mellan så att ugnsluckan hålls på glänt. Kör en halvtimme i taget tills chipsen är knapriga.

Kycklingfilé i örtsås

Ingredienser, 4 personer
700 g kycklingfilé, gärna majskyckling
2 msk PO-fiber
Smör att steka i
Vitpeppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk torkad dragon
1 msk färsk persilja
1 msk färsk basilika
1 tärning kycklingbuljong eller 1 msk kycklingfond
1 dl torrt vitt vin
1½ dl vispgrädde
½ dl färskost, typ Philadelphia

Gör så här:
Dela kycklingfiléerna i två delar. Vänd dem i PO-fiber och stek i smöret.
Krydda med vitpeppar. Ta upp filéerna och ställ dem åt sidan.
Skala och hacka löken, lägg den i stekpannan och pressa över vitlöken. Låt dem steka på ganska låg värme tills de mjuknar.
Tillsätt örtkryddor, kycklingbuljong, vin och vispgrädde, smaka av med mer peppar om det behövs.
Lägg ner kycklingbitarna i såsen och låt allt puttra ca 10 minuter.
Klipp gärna över färsk smörgåskrasse eller lite mer persilja vid serveringen.

Kycklingfilé med ajvarsås och osttäcke

Kyckling ajvar

Ingredienser för 4-5 port
1 kg kycklingfilé
Smör till stekning

Ajvarsås
1 buljongtärning eller 1 msk koncentrerad kycklingfond
1½ dl vispgrädde
½ dl syrad grädde, crème fraiche eller smetana
1 dl ajvar relish (stark eller mild efter smak)
1 pressad eller riven vitlöksklyfta
3 msk färskost, typ Philadelphia naturell
1 msk tomatpuré
2 tsk senap
1 tsk curry
½ tsk spiskummin
½ tsk vitpeppar
(1 tsk Sambal Oelek för extra sting)

Täcke:
½ dl mandelmjöl
1 dl riven lagrad ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Ajvarsåsen:
Blanda grädde, crème fraiche, ajvar relish, mjukost, vitlök, buljong, tomatpuré och kryddor. Koka upp såsen på låg värme i en kastrull och låt den puttra tills den tjocknar lite.
Kycklingen:
Dela filéerna i 2-3 delar. Bryn kycklingen hastigt runtom i smöret, krydda med vitpeppar. Lägg över i en ugnsform.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över mandelmjölet och därefter den rivna osten.
Gratinera ca 20 minuter.

Servera gärna med en sallad och kokta gröna bönor.

Kardemummakryddad nöt- och frömüsli

musli

Ingredienser
100 g pekannötter
100 g paranötter
100 g macadamianötter
1 dl kokosflakes,
1 dl solrosfrön,
1 dl pumpakärnor,
1 dl melonkärnor
1 dl ljust sesamfrö
(1-2 msk helt linfrö)
3-4 msk kokosolja
2-3 dl vatten
1 msk kardemumma
½ msk gurkmeja
1-2 tsk vaniljpulver
(2-3 msk Strösöt)

Gör så här:
Kör nötterna till grovhack i matberedare (eller hacka dem med kniv).
Blanda ner fröerna.
Rör ned kokosolja och späd med vatten tills allt går att röra till en smet. Krydda med  kardemumma, gurkmeja och vaniljpulver. Tillsätt Sötströ för lite sötare smak.
Bre ut allt på ett bakplåtspapper och rosta i ugn på ca 120 grader på varmluft, 150 grader i vanlig ugn. Det tar någon halvtimme tills fröna fått lite färg. Rör om då och då.
Dra ner ugnsvärmen till 50 grader, sätt en träslev i springan så att den hålls öppen och låt müslin stå tills den känns torr. Detta brukar ta någon timme.
Förvara i tät glasburk.

Pizzabotten

pizza1_a

Ingredienser för 2 större eller 4 mindre pizzabottnar:
4 ägg
3 äggvitor
2 msk vispgrädde
1 tsk salt
150 g färskost, typ Philadelphia
1 dl PO-fiber
½ dl fiberhusk/malet psylliumfröskal

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ihop ägg, färskost och grädde  i en bunke.
Blanda PO-fiber, fiberhusk och salt  i en annan.
Häll ner de torra ingredienserna i äggblandningen och vispa tills det blivit en slät smet.
Låt smeten stå och tjockna tills den blivit en deg, ca 10-12 minuter.
Ta upp degen på ”bakbordet”. Strö under PO-fiber så att den inte fastnar. (Den ska inte knådas, bara formas lätt med händerna till en boll eller ”limpa”.)
Dela degen i 2 bitar om du vill göra två större bottnar eller 4 delar om du ska göra fyra små runda pizzor.
Olja in 4 bakplåtspapper lätt (jag använder Smör- och rapsoljespray).
Lägg en eller två degbitar på papperet beroende på vilken storlek du tänker göra och täck med ett annat inoljat papper.
Kavla ut degbitarna till pizzabottnar, ungefär 4-5 mm tjocka.
Dra över bakplåtspapperet till en plåt. Låt det övre papperet vara kvar under gräddningen.
Grädda i ca 15-18 minuter. Passa på så att bottnarna inte tar färg i kanterna.

pizza2_a

Ta ut plåtarna och låt bottnarna vila i ett par minuter.
Dra av det övre papperet och lägg på din fyllning. Börja med tomatsås (jag är bekväm och använder färdig pastasås, typ Dolmio Bolognese) och ost. Därefter pålägg efter smak, t.ex. salami, pepperonikorv, feferoni, rökt skinka, tonfisk, räkor, oliver och/eller lök. Avsluta gärna med riven mozzarella.
Grädda i 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn i ungefär en kvart. Strö över oregano före servering.
Om du inte behöver alla bottnarna så går de bra att frysa för senare användning.

Tortillabröd

tortilla

tortillas1

Några experiment med recept för LCHF-lasagneplattor gjorde att jag råkade uppfinna ett tortillarecept! Håll till godo!

Ingredienser för 8 tortillas:
5 ägg
2 äggvitor
2 msk vispgrädde
1 tsk salt
150 g färskost, typ Philadelphia
2 msk riven parmesan
1 dl PO-fiber
½ dl fiberhusk/malet psylliumfröskal
1 tsk bakpulver

tortillas4

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ihop ägg, färskost, grädde, salt och parmesan i en bunke.
Blanda PO-fiber, fiberhusk och bakpulver i en annan.
Häll ner de torra ingredienserna i äggvispet och vispa tills det blivit en slät smet.
Låt smeten stå och tjockna tills den blivit en deg, ca 10 minuter.
Ta upp degen på ”bakbordet”. Strö under PO-fiber så att den inte fastnar. (Den behöver inte knådas.)
Dela degen i 8 bitar.
Olja in 8 bakplåtspapper lätt (jag använder smör- och rapsoljespray).
Lägg två degbitar på papperet och lägg ett annat papper över.
Kavla ut två degbitar till tortillas på varje papper.
Dra över bakplåtspapperet till en plåt. Låt det övre papperet vara kvar under gräddningen.
Grädda två plåtar i sänder i ca 12 minuter. Passa på så att tortillan inte tar färg i kanterna.
Ta ut plåtarna och låt tortillan vila i ett par minuter.
Värm en stekpanna, helst gjutjärn/pannkakslagg på hög värme.

tortillas2

Grädda varje tortilla i ca 10-15 sek på varje sida så att den får lite färg. Lägg över på en tallrik och täck med en fuktad bakduk.

tortillas3

När de har svalnat lite så lägg in dem i plastpåse direkt så att de håller sig mjuka.
Kan värmas lite snabbt i micro om de inte ska ätas direkt.

Yakiniku (japansk strimlad biff)

biff

600 g tunt skivat nötkött (jag använde strimlad, utskuren biff)

Marinad:
1 dl japansk soja (kan ersättas med ½ dl kinesisk soja + ½ dl vatten)
2 msk mirin (eller äppelcidervinäger)
2 msk Sukrin Gold
1 st pressad vitlöksklyfta
1½ msk färsk riven ingefära (jag använder färdigriven ingefära i tub)
2 msk rapsolja

2 msk rostade sesamfrön (torrosta i het panna under omrörning)
1 dm fint skuren purjolök eller en fint strimlad gul lök
1 dl vatten + 1 tsk arrowrot till redning
Olja till stekning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden. Låt köttet marinera i 2–6 timmar.
Hetta upp en wok eller stekpanna med lite olja. Stek först löken och lägg den åt sidan. Stek sedan köttet snabbt på hög värme, ca 30 sek på varje sida. Ta köttet i omgångar så att pannan orkar behålla värmen. Annars blir köttet kokt istället.
Sänk värmen. Lägg ner allt kött tillsammans med löken i pannan och häll över vattnet med redningen. När såsen har tjocknat lite strör man över sesamfröna och rätten är klar.

 

Hallonsylt

normal_hallon3Ingredienser
500 gram hallon
1 dl Strösöt (ICA) eller motsvarande sötningsmedel
2 krm vaniljpulver
3/4 dl flytande Fruktpektin
1 krm natriumbensoat

Gör så här
Lägg bären i en kastrull och värm på ganska låg värme ca 5 minuter. De släpper ifrån sig vätska, så inget vatten behövs.
Tillsätt Strösöt och vaniljpulver och mosa ev. hallonen lite med en sked.
Skumma om det behövs.
Dra grytan från värmen.
Tillsätt fruktpektin och rör om i ca 5 minuter.
Tillsätt konserveringsmedel enligt instruktionerna på förpackningen (ska oftast blandas med lite av sylten och sedan röras ner i grytan).
Häll på varma, väl diskade burkar och förslut medan sylten är varm.

Enkel orientalisk grytbas

Den här grytbasen kan varieras i det oändliga. Den har orientaliskt stuk eftersom den innehåller koriander, spiskummin och kokosmjölk eller -grädde. Man kan krydda vidare med t.ex. soja, ett par droppar thailändsk fisksås, lite riven färsk ingefära, finhackad chili eller en sked currypasta. Strimlad röd paprika blir väldigt gott att ha i, likaså hela, färska basilika- eller korianderblad.
Vad man därutöver väljer att tillsätta beror helt och hållet på smak och tillgång. Det funkar bra med till exempel grönsaker, vattenkastanjer, svamp, tofu, quorn, kött, kyckling, räkor eller fisk.

thaigryta

(Ett tips är att koka dubbel sats och dela upp den i två grytor, tillsätta olika ingredienser och frysa ner den ena.)

Ingredienser:
1 gul lök hackad
1 msk spiskummin
1 msk koriander
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade eller passerade tomater
1 burk kokosmjölk eller -grädde
3-5 dl vatten
1 passande buljongtärning (Välj sort beroende på om grytan ska vara vegetarisk eller innehålla kött/fisk)

Gör så här: 
Hacka löken fint och pressa vitlöksklyftan. Fräs dem i oljan tillsammans med spiskummin och koriander, men se till så att det inte bränns eftersom löken då blir besk.
Häll på tomatkross, kokosmjölk/grädde och vatten.
Lägg ner buljongtärningen.
Låt allt puttra ca en kvart.
Tillsätt övriga ingredienser (grönsaker, svamp, tofu, quorn, kyckling, kött, fisk), späd med mer vatten om det behövs och koka vidare tills de är klara.
Klipp över lite färska koriander- eller basilikablad vid serveringen.
Äts med blomkålsris eller shiratakinudlar.

Halloumipanerad kyckling på grön salladsbädd

Ingredienser till 4 portioner
1 påse kyckling(inner)filé, ca 700 g
1 halloumiost
Marinad till kycklingen:
ca 1 dl olivolja
½ kruka basilika
½ kruka slät persilja
Salt och vitpepparLjummen grönsallad:
1 avokado
½ rödlök
1 broccoli
150 g socker/salladsärter (den platta sorten)
65 g babyspenat
1 citron
½ dl pumpakärnor eller solrosfrön, gärna rostade
2 msk olivolja till stekning

Dressing:
1 msk sirap (ger 2 g kh. Kan uteslutas)
2 msk vit balsamvinäger
ca 1 dl olivolja
salt, vitpeppar

Gör så här:
Tina kycklingfiléerna.
Kör olivolja, basilika och persilja i mixer eller matberedare tills örterna är finfördelade.
Låt köttet marineras i örtoljan i ett par timmar.

Sätt ugnen på 225 grader.
Riv halloumin på matberedarens finaste rivskiva.
Skiva citronen och avocadon. Droppa lite citronsaft över avocadon och ställ den kallt så länge.
Skiva rödlöken mycket tunt.
Dela broccolin i små buketter. Skala och skiva broccolistammen tunt.
Ansa socker/salladsärtorna om det behövs.

Häll över kycklingfiléerna i ett durkslag och låt marinaden rinna av. Rulla dem sedan i den finrivna halloumin och lägg dem på en bakplåtspapperstäckt ugnsplåt.
Sätt in dem i mitten av ugnen och tillaga i ca 20 minuter. Halloumin ska ha börjat få lite färg och köttet vara genomstekt.

Under tiden:
Stek citronskivorna tills de fått lite färg. Ta upp och lägg åt sidan.
Stek sedan i tur och ordning broccolin och sockerärterna.
Blanda ihop dem och håll dem varma på lägsta värme tills kycklingen är klar.
Blanda då spenat, rödlök, pumpakärnor, broccoli, sockerärter och avocado. Bred ut den ljumma salladen på ett stort fat, ringla över dressingen, lägg på citronskivorna och sist kycklingfiléerna.