Alla inlägg av pixelcat

Rotmos

Ingredienser:
Ungefär 1½ hg blandade rotsaker och kålsorter per portion, efter smak och säsong:
Kålrot, majrova, kålrabbi, morot, vitkål, blomkål. (Undvik palsternacka som är väldigt kolhydratrik. Och självklart ingen potatis.)
En blandning av vispgrädde och vatten så att det täcker grönsakerna i kastrullen.
Lite salt i ”kokvattnet”
Variation: Man kan ta i en klyfta vitlök och ca en halv gul lök också om man vill.
Salt, peppar, smör som smaksättning

Gör så här:
Tärna majrova, kålrot, morot, kålrabbi. Strimla vitkål. Dela blomkål i buketter. (Skiva löken, pressa vitlöksklyftan.)
Koka allt i hälften grädde, hälften vatten och lite salt tills det är mjukt, tar ca 20-30 minuter.
Häll av kokvätskan.
Låt grönsakerna ånga av på plattans lägsta värme. Kör till fint mos med stavmixer, blanda ner en klick smör, smaka av med mer salt och lite vitpeppar och låt moset bli varmt igen på plattan.

Mycket gott att ha till Pannbiff med lökfräs!

Kesoplättar

De här små kesoplättarna är nästan godare än vanliga ”mjölplättar”. Om du vill ha dem lite fluffigare à la amerikanska frukostpannkakor kan du blanda lite bakpulver med fiberhusken innan den rörs ner i smeten. De kan användas som matplättar också, men uteslut då vaniljsockret och bakpulvret. Servera med t.ex. löjrom, finhackad rödlök och crème fraiche – mmmm….

Ingredienser:
250 g keso
2 ägg
1 msk fiberhusk
½ krm salt
(½ krm vaniljpulver)
(½ tsk bakpulver)
smör eller olja till stekning

Gör så här:
Blanda keso och ägg till en smet. Mixa med mixerstav så att den blir slät.
Tillsätt fiberhusk, (bakpulver), salt och vanilj. (Uteslut vanilj om du gör ”matplättar”.)
Stek i medelvarm plättlagg.  Låt plättarna stelna ordentligt och ta färg på undersidan innan du vänder dem, annars går de sönder.

Servera med:
– färska bär
– sockerfri sylt
– vispad grädde
eller
– hackad rödlök och löjrom/stenbitsrom/caviarmix. Klicka på crème fraîche, smetana eller majonnäs.
– knaperstekt bacon
– räkor/lax/kräftstjärtar, hackad röd lök, dill och rysk yoghurt

Gör en toast:
Lägg rökt skinka, en tomatskiva, lite dijonsenap och en god ost emellan och värm tills osten smälter.
Gott är också salami, mozzarella och klippt basilika.

 

Kålrotsgratäng

Ingredienser, 4-6 personer

Ca 5 hg kålrot
125 g keso naturell (alt. färskost)
2½ dl vispgrädde
2 dl riven ost
½ gul lök
1 klyfta vitlök
Salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 180 grader, 170 om du har varmluft.
Skala kålroten och skiva den mycket tunt, gärna med matberedarens finaste skiva. Lägg den i en bunke, häll på vatten så att det täcker och låt den stå medan du förbereder resten av ingredienserna.
Skala och skiva löken lika tunt.
Mixa ihop grädden och keson med mixerstav till en slät blandning. Pressa ner vitlöksklyftan i blandningen.

Låt kålroten rinna av i ett durkslag några minuter.
Smörj en form och varva sedan kålrot, lök och riven ost i lager på lager. Salta lätt och dra några varv på vitpepparkvarnen för varje kålrotslager. (Det är bättre med en större form och tunnare lager gratäng, eftersom den annars har en tendens att bli för blöt.)
Häll över gräddblandning tills kålroten nästan är täckt.
Sätt in formen i mikron med ett mikrolock över och kör på ca 600 w i ca en kvart. Vrid formen då och då om du inte har roterande bottenplatta.
Ta ut gratängen. Strö på ett lager riven ost och sätt in den i mitten av den vanliga ugnen.
Låt gratängen stå inne tills den fått fin färg och inte känns blöt längre, ca 20-30 min. Kolla till den var tionde minut så att den inte tar för mycket färg. Dra ner värmen om det behövs.

Squashchips

chips

Jättegoda chips av squash (zucchini) som smakar ungefär som de rotfruktschips man kan köpa i butiken!

Ingredienser:
1 st squash
Olja till friteringen
Salt
Ev. någon krydda, t.ex. grillkrydda eller chilipeppar

Gör så här:
Skiva squashen oskalad med osthyvel. (Man behöver inte salta ur skivorna före friteringen.)
Fritering:
Ca 3-4 minuter i 165 grader fritös funkar bra. Man tar ca 25 tunna skivor i sänder, friterar en minut och rör sedan om, friterar en minut till och sen rör man igen, och hela tiden håller man koll så att de inte blir brända. Plocka upp de chips som blir färdiga snabbast med en stekpincett för att de inte ska brännas. Salta lätt.

chips2
För extra knaprighet:
Bre ut de färdigfriterade skivorna på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dem i ca 60 grader varm ugn. Slå på varmluft och sätt en träslev mellan så att ugnsluckan hålls på glänt. Kör en halvtimme i taget tills chipsen är knapriga.

Kycklingfilé i örtsås

Ingredienser, 4 personer
700 g kycklingfilé, gärna majskyckling
2 msk PO-fiber
Smör att steka i
Vitpeppar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk torkad dragon
1 msk färsk persilja
1 msk färsk basilika
1 tärning kycklingbuljong eller 1 msk kycklingfond
1 dl torrt vitt vin
1½ dl vispgrädde
½ dl färskost, typ Philadelphia

Gör så här:
Dela kycklingfiléerna i två delar. Vänd dem i PO-fiber och stek i smöret.
Krydda med vitpeppar. Ta upp filéerna och ställ dem åt sidan.
Skala och hacka löken, lägg den i stekpannan och pressa över vitlöken. Låt dem steka på ganska låg värme tills de mjuknar.
Tillsätt örtkryddor, kycklingbuljong, vin och vispgrädde, smaka av med mer peppar om det behövs.
Lägg ner kycklingbitarna i såsen och låt allt puttra ca 10 minuter.
Klipp gärna över färsk smörgåskrasse eller lite mer persilja vid serveringen.

Kycklingfilé med ajvarsås och osttäcke

Kyckling ajvar

Ingredienser för 4-5 port
1 kg kycklingfilé
Smör till stekning

Ajvarsås
1 buljongtärning eller 1 msk koncentrerad kycklingfond
1½ dl vispgrädde
½ dl syrad grädde, crème fraiche eller smetana
1 dl ajvar relish (stark eller mild efter smak)
1 pressad eller riven vitlöksklyfta
3 msk färskost, typ Philadelphia naturell
1 msk tomatpuré
2 tsk senap
1 tsk curry
½ tsk spiskummin
½ tsk vitpeppar
(1 tsk Sambal Oelek för extra sting)

Täcke:
½ dl mandelmjöl
1 dl riven lagrad ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Ajvarsåsen:
Blanda grädde, crème fraiche, ajvar relish, mjukost, vitlök, buljong, tomatpuré och kryddor. Koka upp såsen på låg värme i en kastrull och låt den puttra tills den tjocknar lite.
Kycklingen:
Dela filéerna i 2-3 delar. Bryn kycklingen hastigt runtom i smöret, krydda med vitpeppar. Lägg över i en ugnsform.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över mandelmjölet och därefter den rivna osten.
Gratinera ca 20 minuter.

Servera gärna med en sallad och kokta gröna bönor.

Kardemummakryddad nöt- och frömüsli

musli

Ingredienser
100 g pekannötter
100 g paranötter
100 g macadamianötter
1 dl kokosflakes,
1 dl solrosfrön,
1 dl pumpakärnor,
1 dl melonkärnor
1 dl ljust sesamfrö
(1-2 msk helt linfrö)
3-4 msk kokosolja
1 msk kardemumma
½ msk gurkmeja
1-2 tsk vaniljpulver
(2-3 msk Strösöt eller Sukrin Gold)

Gör så här:
Kör nötterna till grovhack i matberedare (eller hacka dem med kniv).
Blanda ner fröerna.
Rör ned kokosolja och rör till en smet. Krydda med  kardemumma, gurkmeja och vaniljpulver. (Tillsätt Sötströ eller Sukrin Gold för lite sötare smak.)
Bre ut allt på ett bakplåtspapper och rosta i ugn på ca 120 grader på varmluft, 150 grader i vanlig ugn. Det tar någon halvtimme tills fröna fått lite färg. Rör om då och då.
Dra ner ugnsvärmen till 50 grader, sätt en träslev i springan så att den hålls öppen och låt müslin stå tills den känns torr. Detta brukar ta någon timme.
Förvara i tät glasburk.

Pizzabotten

pizza1_a

Ingredienser för 2 större eller 4 mindre pizzabottnar:
4 ägg
3 äggvitor
2 msk vispgrädde
1 tsk salt
150 g färskost, typ Philadelphia
1 dl PO-fiber
½ dl fiberhusk/malet psylliumfröskal

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ihop ägg, färskost och grädde  i en bunke.
Blanda PO-fiber, fiberhusk och salt  i en annan.
Häll ner de torra ingredienserna i äggblandningen och vispa tills det blivit en slät smet.
Låt smeten stå och tjockna tills den blivit en deg, ca 10-12 minuter.
Ta upp degen på ”bakbordet”. Strö under PO-fiber så att den inte fastnar. (Den ska inte knådas, bara formas lätt med händerna till en boll eller ”limpa”.)
Dela degen i 2 bitar om du vill göra två större bottnar eller 4 delar om du ska göra fyra små runda pizzor.
Olja in 4 bakplåtspapper lätt (jag använder Smör- och rapsoljespray).
Lägg en eller två degbitar på papperet beroende på vilken storlek du tänker göra och täck med ett annat inoljat papper.
Kavla ut degbitarna till pizzabottnar, ungefär 4-5 mm tjocka.
Dra över bakplåtspapperet till en plåt. Låt det övre papperet vara kvar under gräddningen.
Grädda i ca 15-18 minuter. Passa på så att bottnarna inte tar färg i kanterna.

pizza2_a

Ta ut plåtarna och låt bottnarna vila i ett par minuter.
Dra av det övre papperet och lägg på din fyllning. Börja med tomatsås (jag är bekväm och använder färdig pastasås, typ Dolmio Bolognese) och ost. Därefter pålägg efter smak, t.ex. salami, pepperonikorv, feferoni, rökt skinka, tonfisk, räkor, oliver och/eller lök. Avsluta gärna med riven mozzarella.
Grädda i 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn i ungefär en kvart. Strö över oregano före servering.
Om du inte behöver alla bottnarna så går de bra att frysa för senare användning.

Tortillabröd

tortilla

tortillas1

Några experiment med recept för LCHF-lasagneplattor gjorde att jag råkade uppfinna ett tortillarecept! Håll till godo!

Ingredienser för 8 tortillas:
5 ägg
2 äggvitor
2 msk vispgrädde
1 tsk salt
150 g färskost, typ Philadelphia
2 msk riven parmesan
1 dl PO-fiber
½ dl fiberhusk/malet psylliumfröskal
1 tsk bakpulver

tortillas4

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ihop ägg, färskost, grädde, salt och parmesan i en bunke.
Blanda PO-fiber, fiberhusk och bakpulver i en annan.
Häll ner de torra ingredienserna i äggvispet och vispa tills det blivit en slät smet.
Låt smeten stå och tjockna tills den blivit en deg, ca 10 minuter.
Ta upp degen på ”bakbordet”. Strö under PO-fiber så att den inte fastnar. (Den behöver inte knådas.)
Dela degen i 8 bitar.
Olja in 8 bakplåtspapper lätt (jag använder smör- och rapsoljespray).
Lägg två degbitar på papperet och lägg ett annat papper över.
Kavla ut två degbitar till tortillas på varje papper.
Dra över bakplåtspapperet till en plåt. Låt det övre papperet vara kvar under gräddningen.
Grädda två plåtar i sänder i ca 12 minuter. Passa på så att tortillan inte tar färg i kanterna.
Ta ut plåtarna och låt tortillan vila i ett par minuter.
Värm en stekpanna, helst gjutjärn/pannkakslagg på hög värme.

tortillas2

Grädda varje tortilla i ca 10-15 sek på varje sida så att den får lite färg. Lägg över på en tallrik och täck med en fuktad bakduk.

tortillas3

När de har svalnat lite så lägg in dem i plastpåse direkt så att de håller sig mjuka.
Kan värmas lite snabbt i micro om de inte ska ätas direkt.

Yakiniku (japansk strimlad biff)

biff

600 g tunt skivat nötkött (jag använde strimlad, utskuren biff)

Marinad:
1 dl japansk soja (kan ersättas med ½ dl kinesisk soja + ½ dl vatten)
2 msk mirin (eller äppelcidervinäger)
2 msk Sukrin Gold
1 st pressad vitlöksklyfta
1½ msk färsk riven ingefära (jag använder färdigriven ingefära i tub)
2 msk rapsolja

2 msk rostade sesamfrön (torrosta i het panna under omrörning)
1 dm fint skuren purjolök eller en fint strimlad gul lök
1 dl vatten + 1 tsk arrowrot till redning
Olja till stekning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden. Låt köttet marinera i 2–6 timmar.
Hetta upp en wok eller stekpanna med lite olja. Stek först löken och lägg den åt sidan. Stek sedan köttet snabbt på hög värme, ca 30 sek på varje sida. Ta köttet i omgångar så att pannan orkar behålla värmen. Annars blir köttet kokt istället.
Sänk värmen. Lägg ner allt kött tillsammans med löken i pannan och häll över vattnet med redningen. När såsen har tjocknat lite strör man över sesamfröna och rätten är klar.