Enkel orientalisk grytbas

Den här grytbasen kan varieras i det oändliga. Den har orientaliskt stuk eftersom den innehåller koriander, spiskummin och kokosmjölk eller -grädde. Man kan krydda vidare med t.ex. soja, ett par droppar thailändsk fisksås, lite riven färsk ingefära, finhackad chili eller en sked currypasta. Strimlad röd paprika blir väldigt gott att ha i, likaså hela, färska basilika- eller korianderblad.
Vad man därutöver väljer att tillsätta beror helt och hållet på smak och tillgång. Det funkar bra med till exempel grönsaker, vattenkastanjer, svamp, tofu, quorn, kött, kyckling, räkor eller fisk.

thaigryta

(Ett tips är att koka dubbel sats och dela upp den i två grytor, tillsätta olika ingredienser och frysa ner den ena.)

Ingredienser:
1 gul lök hackad
1 msk spiskummin
1 msk koriander
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade eller passerade tomater
1 burk kokosmjölk eller -grädde
3-5 dl vatten
1 passande buljongtärning (Välj sort beroende på om grytan ska vara vegetarisk eller innehålla kött/fisk)

Gör så här: 
Hacka löken fint och pressa vitlöksklyftan. Fräs dem i oljan tillsammans med spiskummin och koriander, men se till så att det inte bränns eftersom löken då blir besk.
Häll på tomatkross, kokosmjölk/grädde och vatten.
Lägg ner buljongtärningen.
Låt allt puttra ca en kvart.
Tillsätt övriga ingredienser (grönsaker, svamp, tofu, quorn, kyckling, kött, fisk), späd med mer vatten om det behövs och koka vidare tills de är klara.
Klipp över lite färska koriander- eller basilikablad vid serveringen.
Äts med blomkålsris eller shiratakinudlar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *