Yakiniku (japansk strimlad biff)

biff

600 g tunt skivat nötkött (jag använde strimlad, utskuren biff)

Marinad:
1 dl japansk soja (kan ersättas med ½ dl kinesisk soja + ½ dl vatten)
2 msk mirin (eller äppelcidervinäger)
2 msk Sukrin Gold
1 st pressad vitlöksklyfta
1½ msk färsk riven ingefära (jag använder färdigriven ingefära i tub)
2 msk rapsolja

2 msk rostade sesamfrön (torrosta i het panna under omrörning)
1 dm fint skuren purjolök eller en fint strimlad gul lök
1 dl vatten + 1 tsk arrowrot till redning
Olja till stekning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden. Låt köttet marinera i 2–6 timmar.
Hetta upp en wok eller stekpanna med lite olja. Stek först löken och lägg den åt sidan. Stek sedan köttet snabbt på hög värme, ca 30 sek på varje sida. Ta köttet i omgångar så att pannan orkar behålla värmen. Annars blir köttet kokt istället.
Sänk värmen. Lägg ner allt kött tillsammans med löken i pannan och häll över vattnet med redningen. När såsen har tjocknat lite strör man över sesamfröna och rätten är klar.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *