Pizzabotten

pizza1_a

Ingredienser för 2 större eller 4 mindre pizzabottnar:
4 ägg
3 äggvitor
2 msk vispgrädde
1 tsk salt
150 g färskost, typ Philadelphia
1 dl PO-fiber
½ dl fiberhusk/malet psylliumfröskal

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ihop ägg, färskost och grädde  i en bunke.
Blanda PO-fiber, fiberhusk och salt  i en annan.
Häll ner de torra ingredienserna i äggblandningen och vispa tills det blivit en slät smet.
Låt smeten stå och tjockna tills den blivit en deg, ca 10-12 minuter.
Ta upp degen på ”bakbordet”. Strö under PO-fiber så att den inte fastnar. (Den ska inte knådas, bara formas lätt med händerna till en boll eller ”limpa”.)
Dela degen i 2 bitar om du vill göra två större bottnar eller 4 delar om du ska göra fyra små runda pizzor.
Olja in 4 bakplåtspapper lätt (jag använder Smör- och rapsoljespray).
Lägg en eller två degbitar på papperet beroende på vilken storlek du tänker göra och täck med ett annat inoljat papper.
Kavla ut degbitarna till pizzabottnar, ungefär 4-5 mm tjocka.
Dra över bakplåtspapperet till en plåt. Låt det övre papperet vara kvar under gräddningen.
Grädda i ca 15-18 minuter. Passa på så att bottnarna inte tar färg i kanterna.

pizza2_a

Ta ut plåtarna och låt bottnarna vila i ett par minuter.
Dra av det övre papperet och lägg på din fyllning. Börja med tomatsås (jag är bekväm och använder färdig pastasås, typ Dolmio Bolognese) och ost. Därefter pålägg efter smak, t.ex. salami, pepperonikorv, feferoni, rökt skinka, tonfisk, räkor, oliver och/eller lök. Avsluta gärna med riven mozzarella.
Grädda i 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn i ungefär en kvart. Strö över oregano före servering.
Om du inte behöver alla bottnarna så går de bra att frysa för senare användning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *