Kycklingfilé med ajvarsås och osttäcke

Kyckling ajvar

Ingredienser för 4-5 port
1 kg kycklingfilé
Smör till stekning

Ajvarsås
1 buljongtärning eller 1 msk koncentrerad kycklingfond
1½ dl vispgrädde
½ dl syrad grädde, crème fraiche eller smetana
1 dl ajvar relish (stark eller mild efter smak)
1 pressad eller riven vitlöksklyfta
3 msk färskost, typ Philadelphia naturell
1 msk tomatpuré
2 tsk senap
1 tsk curry
½ tsk spiskummin
½ tsk vitpeppar
(1 tsk Sambal Oelek för extra sting)

Täcke:
½ dl mandelmjöl
1 dl riven lagrad ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Ajvarsåsen:
Blanda grädde, crème fraiche, ajvar relish, mjukost, vitlök, buljong, tomatpuré och kryddor. Koka upp såsen på låg värme i en kastrull och låt den puttra tills den tjocknar lite.
Kycklingen:
Dela filéerna i 2-3 delar. Bryn kycklingen hastigt runtom i smöret, krydda med vitpeppar. Lägg över i en ugnsform.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över mandelmjölet och därefter den rivna osten.
Gratinera ca 20 minuter.

Servera gärna med en sallad och kokta gröna bönor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *