Kålrotsgratäng

Ingredienser, 4-6 personer

Ca 5 hg kålrot
125 g keso naturell (alt. färskost)
2½ dl vispgrädde
2 dl riven ost
½ gul lök
1 klyfta vitlök
Salt och vitpeppar

Sätt ugnen på 180 grader, 170 om du har varmluft.
Skala kålroten och skiva den mycket tunt, gärna med matberedarens finaste skiva. Lägg den i en bunke, häll på vatten så att det täcker och låt den stå medan du förbereder resten av ingredienserna.
Skala och skiva löken lika tunt.
Mixa ihop grädden och keson med mixerstav till en slät blandning. Pressa ner vitlöksklyftan i blandningen.

Låt kålroten rinna av i ett durkslag några minuter.
Smörj en form och varva sedan kålrot, lök och riven ost i lager på lager. Salta lätt och dra några varv på vitpepparkvarnen för varje kålrotslager. (Det är bättre med en större form och tunnare lager gratäng, eftersom den annars har en tendens att bli för blöt.)
Häll över gräddblandning tills kålroten nästan är täckt.
Sätt in formen i mikron med ett mikrolock över och kör på ca 600 w i ca en kvart. Vrid formen då och då om du inte har roterande bottenplatta.
Ta ut gratängen. Strö på ett lager riven ost och sätt in den i mitten av den vanliga ugnen.
Låt gratängen stå inne tills den fått fin färg och inte känns blöt längre, ca 20-30 min. Kolla till den var tionde minut så att den inte tar för mycket färg. Dra ner värmen om det behövs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *