Rotmos

Ingredienser:
Ungefär 1½ hg blandade rotsaker och kålsorter per portion, efter smak och säsong:
Kålrot, majrova, kålrabbi, morot, vitkål, blomkål. (Undvik palsternacka som är väldigt kolhydratrik. Och självklart ingen potatis.)
En blandning av vispgrädde och vatten så att det täcker grönsakerna i kastrullen.
Lite salt i ”kokvattnet”
Variation: Man kan ta i en klyfta vitlök och ca en halv gul lök också om man vill.
Salt, peppar, smör som smaksättning

Gör så här:
Tärna majrova, kålrot, morot, kålrabbi. Strimla vitkål. Dela blomkål i buketter. (Skiva löken, pressa vitlöksklyftan.)
Koka allt i hälften grädde, hälften vatten och lite salt tills det är mjukt, tar ca 20-30 minuter.
Häll av kokvätskan.
Låt grönsakerna ånga av på plattans lägsta värme. Kör till fint mos med stavmixer, blanda ner en klick smör, smaka av med mer salt och lite vitpeppar och låt moset bli varmt igen på plattan.

Mycket gott att ha till Pannbiff med lökfräs!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *