Pepparbiff i kruka

Ingredienser, ca 8 krukor
1 kg lövbiff, oxfilé eller nötytterfilé
1½ gul lök
1 msk ”Fyra peppar”, hela korn (har du inte färdig kryddblandning så ta 1/4 msk vardera av svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar och grönpeppar)
1½ dl grädde
1 dl crème fraîche
½ dl färskost typ Philadelphia
Ca 1½ dl kokande vatten att späda med
2-3 msk Oxfond (med rödvin om så önskas)
1 tsk soja
1 tsk Collorit såsfärg
½ tsk salt
Ca 1 dl riven ost

Tillagning:
Förbered genom att
Strimla lövbiffen i små bitar
Stöta alla pepparkornen fint i mortel.
Hacka löken fint.

Börja med att bryna löken snabbt på medelvärme tills den tagit lite färg. Ta upp den ur pannan.
Lägg ner en fjärdedel av lövbiffen och bryn den. Salta inte eftersom buljongtärningarna innehåller salt.
När första omgången av köttet är stekt så lägger du över det på ett fat och bryner resten i omgångar.

Blanda (medan köttet bryns) grädden, crème fraîchen, färskosten, sojan, collorit, fonden, saltet och de krossade pepparkornen i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp.
Dra sedan ner värmen till lägsta möjliga.
Lägg ner den brynta löken i såsen.
Låt såsen stå och puttra medan du steker färdigt köttet. (Använder du nötytterfilé kan du behöva steka på låg värme någon halvtimme för att få köttet mört.)
Späd såsen med lite hett vatten om den vill bli för tjock.

Fördela det stekta köttet i 4-6 små eldfasta formar (det går bra med t.ex. suffléformar, tekoppar eller andra kärl som rymmer ca 1-2 dl och tål ugnsvärme).
Skeda på såsen så att det täcker köttet.
Strö över riven ost och lite malen svartpeppar.
Ställ in formarna i ugnen i 225 graders värme i ca 5 minuter eller tills osten fått lite färg. (Man kan köra på med grillen i ca 1 min på slutet om det behövs.)

Servera med varma grönsaker (t.ex. stekta skivor av aubergine eller squash eller friterade vaxbönor som smakar nästan som pommes frites) och en god grönsallad.

Tips: Denna rätt kan även (med fördel) tillredas på billigare kött, t.ex. fransyska, men detta måste då färdigstekas tills det är mört i t.ex. stekgryta, slow cooker eller tryckkokare efter bryningen.
(Det finns även en variant som tillreds på fläskfilé och bacon, kolla under Fläskkött!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *