Pepparbiff i kruka

Ingredienser, ca 8 krukor
1 kg lövbiff, oxfilé, rostas eller nötytterfilé
1½ gul lök
1 msk ”Fyra peppar”, hela korn (har du inte färdig kryddblandning så ta 1 tsk vardera av svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar och grönpeppar)
1½ dl grädde
1 dl crème fraîche
½ dl färskost typ Philadelphia
Ca 1 dl kokande vatten att späda med om det behövs
eller
1 msk Brun redning om såsen känns för tunn
2-3 msk Oxfond (med rödvin om så önskas)
1 msk Brynt schalottenlöksfond
1 tsk soja
1 tsk Collorit såsfärg
Ca 1 dl riven ost

Tillagning:
Förbered genom att

  • Strimla köttet i små bitar
  • Stöta alla pepparkornen fint i mortel.
  • Hacka löken fint.

Börja med att bryna löken snabbt på medelvärme tills den tagit lite färg. Ta upp den ur pannan.
Lägg ner en fjärdedel av köttet och bryn det. Salta inte eftersom fonden i såsen innehåller salt.
När första omgången av köttet är stekt så lägger du över det på ett fat och bryner resten i omgångar.

Blanda (medan köttet bryns) grädden, crème fraîchen, färskosten, sojan, collorit, fonden och de krossade pepparkornen i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp.
Dra sedan ner värmen till lägsta möjliga.
Lägg ner den brynta löken i såsen.
Låt såsen stå och puttra medan du steker färdigt köttet. (Använder du nötytterfilé kan du behöva steka på låg värme någon halvtimme för att få köttet mört.)
Späd såsen med lite hett vatten om den vill bli för tjock, red med brun redning om den är för tunn.

Fördela det stekta köttet i 4-6 små eldfasta formar (det går bra med t.ex. suffléformar, minigrytor, tekoppar eller andra kärl som rymmer ca 1-2 dl och tål ugnsvärme).
Skeda på såsen så att det täcker köttet.
Strö över riven ost och lite malen svartpeppar.
Ställ in formarna i ugnen i 225 graders värme i ca 5 minuter eller tills osten fått lite färg. (Man kan köra på med grillen i ca 1 min på slutet om det behövs.)

Servera gärna med varma grönsaker och en god grönsallad.

Tips: Denna rätt kan även (med fördel) tillredas på billigare kött, t.ex. fransyska, men detta måste då färdigstekas tills det är mört i t.ex. stekgryta, slow cooker eller tryckkokare efter bryningen.
(Det finns även en variant som tillreds på fläskfilé och bacon, kolla under Fläskkött!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *