Chili con Carne

Äkta chili lagar man på hela köttbitar och rätt lagad ska den vara just vad namnet chili con carne antyder: rödpeppar med en viss tillsats av kött.

Ingredienser till 4 portioner
1 kg oxkött, skuret i centimeterstora tärningar eller lövbiff som strimlas.
2 dl öl, helst Pripps Pure, Spendrups Bright eller Solsidan
2-4 st stora vitlöksklyftor
1 dl oxbuljong
1 kartong passerade tomater
olja eller annat fett att steka i

Chili-frukter:
1 st torkad ancho-chili (De är stora, mörkt brunröda och finns på välsorterade matbutiker. I nödfall kan de ersättas med en blandning av mörkrött chilipulver och en flådd, urkärnade röd paprika.)
0,5 dl vatten
1 st chipotle-chili (Röd, rökt. Finns konserverade eller torkade i specialistaffärer)
1 st birdseye-chili
1 st jalapeño-chili (använd den starka sorten ur burk)
½-1 st habanero-chili (HET!)
1 gul paprika, strimlas fint
OBS: Det finns en Louisiana Red Hot-sauce med chipotlekryddning i butiken. Den kan ersätta många av chilifrukterna om du har svårt att få tag i dem. Tillsätt då även en grön finstrimlad paprika mot slutet av koktiden!

Kryddor
½ msk oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk malda korianderfrön
1 msk chilipulver
salt

Övriga ingredienser

Tillagning:
Börja med pepparn. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den torkade pepparn 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låt svalna i sitt kokvatten.
Rensa och hacka den övriga pepparn. Ställ åt sidan. (OBS! Här är en varning på plats. Chili är starkt! Se upp för ångorna när du kokar, och tvätta händerna mycket noga efteråt. Använd gärna skyddshandskar!).
Fräs vitlöken mjuk och brun. Lägg i grytan.
Tärna köttet.
Öka värmen i stekpannan och börja bryn köttet. Ta lite i sänder och rör om ordentligt så att bitarna bryns på alla sidor. Lägg ner i grytan.
Strö chilipulver över grytan. Blanda om noga.
Sila av den kokta anchochilin men spara kokvattnet. Kärna ur och hacka den.
Häll på den passerade tomaten.
Tillsätt alla chilisorter, öl, buljongtärning och därefter kokvattnet tills det täcker köttet.
Rör ner spiskummin, oregano, koriander och ev. salt (provsmaka först – buljongen är salt).
Småkoka tills köttet faller sönder. Det kan ta upp till 4 timmar, kortare om du använder strimlad lövbiff. Rör ofta, den bränner lätt fast i botten. Tillsätt mer öl om vätskan skulle börja ta slut.
Ca 10 minuter före servering rör du ner den strimlade gula (och gröna) paprikan och låter den bli uppvärmd.
Om chilin är lite lös på slutet och du inte har tid att låta den sista vätskan koka bort, så kan du reda den med lite arrowroot.

Serveringsförslag:
Servera chilin i små, djupa tallrikar. Lägg i en klick gräddfil eller smetana och strö grovt riven cheddarost ovanpå.
Servera med grönsallad, hackad lök, inlagda jalapeños, salsa och guacamole (avocadoröra).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *