Fläskfilé i stekpåse

Ingredienser till 4 personer:
500-600 g fläskfilé, djupfryst
salt och peppar
1-2 msk soja
3-4 klyftor vitlök
1 gul lök i klyftor
3-4 msk smör

Till såsen:
1 dl rött vin
1 msk fond (ev. med rödvin)
½ dl grädde
salt och peppar

1 stekpåse, mellanstorlek

Tillagning:
(Det här är en mycket lätt rätt som sköter sig själv i ugnen. Filén tillagas direkt från fryst.)
Dela filén rakt av i två delar med en kraftig kniv. (Tina filén några minuter i mikron om den inte alls går att skära.)
Pensla den med soja runt om.
Pressa vitlöksklyftorna över köttet och krydda med salt och peppar.
Lägg filén och den klyftade gula löken i en stekpåse, klicka på smöret, förslut påsen och lägg den i en ugnsfast form.
Sätt in formen i kall ugn och slå på värmen på 200 grader.
Låt filén steka i ugnen i ca 1½ timme.

Ta ut stekpåsen ur ugnen och klipp av ett hörn. Sila ner skyn i en kastrull.
(Låt filén vila insvept i dubbel folie medan du gör såsen.)
Låt stekskyn koka ihop några minuter. Tillsätt sedan rödvin och grädde och smaka av med extra salt och peppar om det behövs.
Skär upp köttet och lägg det på ett varmt uppläggningsfat.
Ringla lite av såsen över och servera resten i en såskanna.
Serveras med sallad (t.ex. avocadosallad) och varma ugnsrostade grönsaker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *