Sataysås (Jordnötsssås)

Jordnötssås, eller sataysås som den egentligen heter, är mest känd som tillbehör till thailändska kycklingspett, men den funkar bra till många andra rätter också. (Tips: En bra marinad till kycklingen om du tänker göra spett är lika delar Sweet chilisås, rapsolja och soja, helst av en ljus variant.)

Ingredienser för 4 portioner:
2 dl jordnötssmör (slätt, utan bitar)
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 tsk röd currypasta
2 dl kokosmjölk
½ tsk sambal oelek
1-2 tsk riven färsk ingefära, efter smak
½-1 msk soja (helst en ljus sort)
2 tsk Brun farin

Gör så här:
Skala och finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs dem i oljan några minuter utan att de tar färg.
Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk, sambal oelek, currypasta, ingefära och farin. Sjud alltihop i ca 5 minuter.
Smaka av med soja, lite i sänder så att den inte tar över smaken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *