Helgrön sallad

Den här salladen brukar jag servera när det är mycket tomat eller paprika med i huvudrätten, och den funkar utmärkt även till orientaliska rätter. Första gången jag upptäckte att en ”insalata verde” passar bäst ihop med tomatbaserad mat var faktiskt i Rom för många år sedan.
Salladen kan varieras i det oändliga efter tycke och smak. Den brukar se olika ut från gång till gång beroende på vad jag har hemma, eller vad som är billigt i butiken, men principen är att enbart gröna ingredienser får vara med. Ibland kan någon frukt också smyga sig in, till exempel passar omogna gröna päron väldigt bra!
Vill man lyxa till det kan man strö lite hackade valnötter eller rostade pumpakärnor över.

Ingredienser:
Ca 1 dl per portion av blandade gröna blad:

  • Grönsallat
  • Spenat
  • Salladskål
  • Isbergssallad
  • Grönkål
  • Slätbladig persilja
  • Ruccola

Övriga grönsaker som kan tärnas/skivas/strimlas och blandas ner:

  • Gurka
  • Grön paprika
  • Salladslök
  • Purjolök
  • Avocado
  • Böngroddar
  • Ärtskott
  • Grönt päron
  • Hackade valnötter eller rostade pumpakärnor

Dressing
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger (gärna balsamico)
1 msk vatten
1 krm salt
Nymalen svartpeppar efter smak
Blanda i flaska och skaka ihop!

isberg1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *