Sjömansfärs

Sjömansbiff är en välkänd husmansrätt. Den görs med lövbiff och potatis, men här är en förenklad och billig variant med köttfärs.

sjomansfars

Ingredienser, 6 personer:
1 kg potatis, helst mandel
800 hg köttfärs
1 stor gul lök
2 tärningar Mörk oxbuljong, gärna Fond du Chef
2 msk fond Oxkött med rödvin
4-5 dl vatten
3-4 msk Maizena brun redning
½ msk finhackad chili, medelstark
1 klyfta vitlök
1 tsk svartpeppar
Salt

Gör så här:
Skala och skiva potatisen. (Går snabbt med matberedare.)
Skiva löken och bryn den på medelvärme. Ta upp den och lägg åt sidan.
Bryn köttfärsen, salta och peppra.
Koka under tiden upp vattnet i en kastrull och lös upp buljongtärningarna. Blanda ner fond, vitlök, chili och svartpeppar.
Blanda sist ner redningen och låt koka ett par minuter tills såsen tjocknat. Tillsätt ev mer redning om det behövs.
Varva lager på lager av potatis, köttfärs och lök i en smord ugnsform. Avsluta med potatis.
Häll såsen över och täck med folie.
Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
Ta av folien och stek vidare i ugn tills översta lagret potatis fått fin färg, ca 10 minuter.
(Kolla med sticka så att potatisen är klar.)

Servera med grönsallad och ett gott bröd. Broccoli eller haricots verts är också gott till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *