Naan-bröd

naan_brod

Ingredienser, 8 brödkakor:
1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
3 dl vatten, fingervarmt
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 tsk honung eller socker
1 ägg
Att garnera det nybakta naanbrödet med:
Smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja

naan3

Gör så här:
Blanda torrjäst med fingervarmt vatten i en degskål och rör om. (Färsk jäst smulas ner i bunken och rörs ut i fingervarmt vatten.)
Tillsätt nästan allt mjöl, salt, olja, ägg, honung eller socker. Knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. lite extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (40-60 minuter).
Stjälp upp degen och dela i 8 delar. Knåda varje bit en kort stund och rulla ihop den till en boll.
Värm en gjutjärnsstekpanna på max värme eller sätt på ugnen på 250 grader.
Kavla ut bullarna allteftersom till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar, ca 15-20 cm i diameter.
Grädda naan-bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpannan.

naan1

Gräddar du naanbröden i ugn så kavla ut allihop och lägg dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Förvärm bakplåtarna och för över bröden med hjälp av bakplåtspappret och grädda dem 5-8 minuter i mitten av ugnen.

Vid servering penslas naan-bröden med smält smör. Det är gott att strö över lite flingsalt.
Gott är också att ha i lite pressad vitlök i smöret.
Man kan också strö över rostade sesamfrön eller hackade örter som persilja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *