Rönnbärssherry och -vin

Rönnbärssherry
(Rönnbären ska vara frostnupna när man plockar dem. Plocka dem gärna före frosten så att du hinner före fåglarna! Lägg dem i så fall i frysen något dygn.)

2 l frusna rönnbär
2 kg socker
1 kg farinsocker
500 gr russin
2 st citroner i skivor
5 l kokande vatten
Jässats för sherry/starkvin

Det kokande vattnet slås över ingredienserna. Rör om tills sockret har löst upp sig.

Låt stå och svalna till ungefär 25 grader.

Sätt sedan till vinjäst och övriga kemikalier enligt anvisningarna på påsen.

Sila av frukten efter fyra dagar. Jäs färdigt, avbryt och klarna enligt anvisningarna i jässatsen, buteljera på vanligt sätt.


Rönnbärsvin, starkvin

26 l vatten
6 kg socker
20 g citronsyra
7 kg rönnbär frostbitna
3 kg rödbetor
½ kg russin
1 st jässats

Rödbetorna tvättas och kokas 5 timmar i ungefär 5l vatten.
Vätskan hälls ovanpå dom lätt krossade rönnbären, russinen och sockret. Blanda tills sockret löser sig.
Tillsätt 10 l kallt vatten, blanda lite. Tillsätt citronsyran och eventuella enzymer, blanda igen och låt stå och dra ett par minuter.
Fyll upp med kallt vatten till 26 l och kontrollera att temperaturen är mellan 20 -25 grader.
Strö jästen och jästnärsaltet på ytan. Syresätt sedan vinet med att vispa in luft tillsammans med jästen i kärlet.
Stäng locket och sätt på jäsröret.

Följ sedan bruksanvisningen i jäsförpackningen. Rekommenderad lagringstid min. 6 mån.



Upp