Tomat- och mozzarellasallad

Ingredienser för 4 personer:
1 st avlång Mozzarellaost, 250 g
4 färska tomater
1 påse/ask ruccolasallad
Olja och (balsam)vinäger
hackade örtkryddor, t.ex. oregano, basilika och/eller dragon
salt och peppar

Tillagning:
Lägg ruccolasalladen som en bädd på serveringsfatet.
Skiva mozzarellan och tomaterna fint och varva dem ovanpå salladen.
Blanda en dressing av olja, vinäger, kryddor och hackade örter. (Ett enkelt sätt är att blanda olja, vinäger, kryddor och örter i en mixer eller matberedare och köra dressingen tills örterna är finfördelade.)

Ringla dressingen över tomaterna och osten.

Shopska-sallad

Shopska är en underbart god bulgarisk sallad. Den är inspirerad av den grekiska bondsalladen, men innehåller inga oliver och ingen sallat.

Ingredienser för 4 personer:
2-3 tomater
½ gurka
1 rödlök eller 15 cm purjo
1 grillad röd paprika (eller 4 bitar ur burk)
1 bit fetaost, ca 150 g
olivolja
torkad oregano

Tillagning:

Skär tomater, gurka och lök i strimlor eller bitar.
Blanda med oregano och fördela på assietter.
Ringla olivolja över varje portion.
Skär den grillade paprikan i strimlor och lägg den överst.
Riv fetaosten över salladen på grova sidan av rivjärnet.

(Salladen kan varieras på olika sätt, till exempel kan man även blanda i en tunt skivad selleristjälk eller någon deciliter hackad persilja. Kan dekoreras med en oliv eller en körsbärstomat.)

Ugnsbakad parmesanpanerad kycklingfilé

Ingredienser:
1 påse kycklinginnerfilé, ca 900 g
1 dl mandelmjöl
1 dl riven parmesanost
1 dl annan riven ost
½ dl finhackad slät persilja
1 krm salt
2 ägg

Gör så här:
Tina filéerna enligt instruktioner på påsen
Vispa upp äggen i en djup tallrik
Rör ihop mjölet, ostarna, saltet och persiljan i ett annat djupt fat

Doppa varje filé i äggen och därefter i ost/mjölblandningen. Lägg dem ganska tätt i en smord ugnsform. Strö lite mer ostblandning över filéerna om det blir över i fatet.

Ställ in formen i ca 200 graders ugnsvärme och baka dem i ca 15 minuter. (Det ska bubbla om filéerna.) Höj då ugnsvärmen till 240 grader och låt kycklingen stå inne tills den har fin gyllenbrun stekyta, ca 10 minuter.
Servera med tomatsallad och smörslungad broccoli.