Tortillabröd

tortilla

tortillas1

Några experiment med recept för LCHF-lasagneplattor gjorde att jag råkade uppfinna ett tortillarecept! Håll till godo!

Ingredienser för 8 tortillas:
5 ägg
2 äggvitor
2 msk vispgrädde
1 tsk salt
150 g färskost, typ Philadelphia
2 msk riven parmesan
1 dl PO-fiber
½ dl fiberhusk/malet psylliumfröskal
1 tsk bakpulver

tortillas4

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa ihop ägg, färskost, grädde, salt och parmesan i en bunke.
Blanda PO-fiber, fiberhusk och bakpulver i en annan.
Häll ner de torra ingredienserna i äggvispet och vispa tills det blivit en slät smet.
Låt smeten stå och tjockna tills den blivit en deg, ca 10 minuter.
Ta upp degen på ”bakbordet”. Strö under PO-fiber så att den inte fastnar. (Den behöver inte knådas.)
Dela degen i 8 bitar.
Olja in 8 bakplåtspapper lätt (jag använder smör- och rapsoljespray).
Lägg två degbitar på papperet och lägg ett annat papper över.
Kavla ut två degbitar till tortillas på varje papper.
Dra över bakplåtspapperet till en plåt. Låt det övre papperet vara kvar under gräddningen.
Grädda två plåtar i sänder i ca 12 minuter. Passa på så att tortillan inte tar färg i kanterna.
Ta ut plåtarna och låt tortillan vila i ett par minuter.
Värm en stekpanna, helst gjutjärn/pannkakslagg på hög värme.

tortillas2

Grädda varje tortilla i ca 10-15 sek på varje sida så att den får lite färg. Lägg över på en tallrik och täck med en fuktad bakduk.

tortillas3

När de har svalnat lite så lägg in dem i plastpåse direkt så att de håller sig mjuka.
Kan värmas lite snabbt i micro om de inte ska ätas direkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *