Välkommen!

flaskfile2

Hej och välkommen hit!
Här har jag samlat ihop recept på mat som man kan laga utan att ruinera sig. Kan jag spara in lite på matpengarna så kan jag göra roligare saker för dem. Det är också mycket viktigt för mig att minska på matsvinnet; att ta tillvara allt jag köper, äta upp alla rester och inte kasta något i onödan.
Jag har ett litet grönsaksland med pallkragar och ett pytteväxthus, och skörden bidrar till mathållningen under sommar och höst. I skördetid dyker det därför upp recept här på olika konserver och inläggningar man kan göra hemma. Och odlar man inte själv så är i alla fall säsongens grönsaker mycket billiga i butiken.

Då och då tar jag dessutom en KÖPFRI MÅNAD, en period på minst en månad när jag försöker tömma förråden och använda upp all inköpt mat som finns i frysar, skåp och lådor. Det är en utmaning, och ibland blir menyn faktiskt lite lustig, men det går!

Jag har lagat mat i över 50 år, och jag bjuder gärna på mina recept och kökserfarenheter. Jag har lärt mig ett och annat under årens lopp, även om jag själv har väldigt svårt att följa ett recept till punkt och pricka. Jag experimenterar alltid:
”Det blir säkert ännu godare om jag tar lite mer av det här”
eller
”Äsch då, det har ju inte hemma… Nåja, det funkar säkert bra med det här istället”.
Dessutom tycker jag att det är väldigt spännande att testa nya recept och rätter, gärna från alla världens hörn.

Här har jag mestadels samlat recept på vanlig vardagsmat men jag publicerar även några lite festligare måltider till budgetpris. Ibland föreslår jag också hur man kan göra ett recept vegetariskt eller veganskt och hur man kan använda eventuella rester som blir över.
Jag skriver ner recepten på mat som jag lagar, och försöker fotografera det mesta. På det viset blir den här bloggen min efterlämnade receptskatt. 🙂

I möjligaste mån försöker jag köpa närproducerat, ekologiskt och hållbart, men ibland är det helt enkelt inte möjligt av ekonomiska eller andra praktiska skäl. Då köper jag det som erbjuds i butikerna – oftast till svinnsmart- eller extrapris – och låter det avgöra veckans meny.

Jag lägger upp nya recept någon gång i veckan, och du är hjärtligt välkommen att bidra med dina matidéer! Skriv ditt tips eller recept i en kommentar, eller maila det till pixel.cat(a)telia.com!
(Jag förbehåller mig rätten att provlaga inskickade maträtter och eventuellt göra förändringar i receptet innan jag fotograferar och publicerar dem, t.ex. för att göra dem vegetariska, billigare eller säsongsanpassade.)

Klicka på kategorierna till vänster, eller sök på bloggen efter recept du gillar. Håll till godo, och smaklig måltid!
/PixelCat