Långpannebröd

Det här brödet är snabbt och enkelt ihopkommet, men blir ändå mycket gott! Det kan kryddas med t.ex. brödkryddor eller honung och fyllas med vad man vill, t.ex. frön, frukt/bär, oliver, soltorkade tomater – bara fantasin sätter gränser. Som degvätska kan man använda nästan vad som helst, t.ex. kokvattnet efter palt eller potatis, vanlig mjölk eller hälften vatten och hälften filmjölk.

Ingredienser:
1 pkt jäst, 50 g
1 liter degvätska, t.ex. mjölk eller vatten/filmjölk
50 g smör
10-12 dl mjöl
5 dl fiberhavregryn
Kryddor, nötter, frön etc efter smak
1 tsk salt
1 msk socker, sirap eller honung (för jäsningen)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret, gärna i mikron.
Häll i mjölken och värm den till fingervarm. Häll lite av vätskan över jästen i en bunke. Rör tills den löst upp sig. Häll då på resten av degspadet och blanda.
Rör ihop mjöl, salt, socker och fiberhavregryn och eventuella kryddor/frön/nötter i en separat skål. Rör ner blandningen lite i sänder i smeten.
Blanda degen noga och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Tryck ut som en stor kaka i en smord långpanna. Om man så önskar kan man trycka ner oliver, soltorkade tomater, frukt eller fetaost i brödet före gräddningen.
Låt brödet jäsa ytterligare 30 minuter.
Skär i ca 20 rutor med t.ex. degskrapa eller pizzaskärare.
Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *