Det här brödet är snabbt och enkelt ihopkommet, men blir ändå mycket gott! Det kan kryddas med t.ex. brödkryddor eller honung och fyllas med vad man vill, t.ex. frön, frukt/bär, oliver, soltorkade tomater – bara fantasin sätter gränser. Som degvätska kan man använda nästan vad som helst, t.ex. kokvattnet efter palt eller potatis, vanlig mjölk eller hälften vatten och hälften filmjölk.
Ingredienser:
1 pkt jäst, 50 g
1 liter degvätska, t.ex. mjölk eller vatten/filmjölk
50 g smör
10-12 dl mjöl
5 dl fiberhavregryn
Kryddor, nötter, frön etc efter smak
1 tsk salt
1 msk socker, sirap eller honung (för jäsningen)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret, gärna i mikron.
Häll i mjölken och värm den till fingervarm. Häll lite av vätskan över jästen i en bunke. Rör tills den löst upp sig. Häll då på resten av degspadet och blanda.
Rör ihop mjöl, salt, socker och fiberhavregryn och eventuella kryddor/frön/nötter i en separat skål. Rör ner blandningen lite i sänder i smeten.
Blanda degen noga och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Tryck ut som en stor kaka i en smord långpanna. Om man så önskar kan man trycka ner oliver, soltorkade tomater, frukt eller fetaost i brödet före gräddningen.
Låt brödet jäsa ytterligare 30 minuter.
Skär i ca 20 rutor med t.ex. degskrapa eller pizzaskärare.
Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen.