Stroganoff med ris

Biff Stroganoff  är en klassisk rysk maträtt skapad i början av 1800-talet. Ursprungligen var huvudingrediensen som namnet säger finstrimlad biff. På senare tid har bl. a. korv smugit sig in, och Korv Stroganoff på falukorv är nästan mer känd här i Sverige.
För att göra en god Biff Stroganoff rekommenderas lövbiff som finstrimlas och steks.
För att göra rätten vegetarisk så byter man bara ut korven mot strimlad halloumi som bryns i stekpanna innan den läggs i såsen som sista ingrediens. Använd inget annat salt om du väljer halloumi.

Ingredienser för 4 portioner:
4 portioner ris
400 g falukorv
eller
400 g lövbiff
eller
2 st halloumi-ostar
2 finhackade gula lökar
2½ dl matlagningsgrädde
½ dl vatten
2 msk tomatpuré
1½ msk kinesisk soja
1 tsk senap
(Brun redning)
salt och peppar
1 msk smör eller olja till stekning

 

Gör så här:
Koka riset enligt instruktionen på förpackningen.
Strimla kött, korv eller halloumi.
Fräs den i matfettet i en gryta ca 5 minuter.
(Använder du halloumi så ta upp den och lägg åt sidan.)
Tillsätt löken och stek ytterligare någon minut.
Blanda grädde, vatten, tomatpuré, senap och kinesisk soja och häll över löken/korven.
Puttra ungefär 10 minuter.
Red av med brun redning om såsen är för lös.
(Lägg i halloumin om du använder sådan och ta grytan av plattan. Vänta någon minut så att osten blir genomvarm igen. Servera.)
Smaka av med salt och peppar – inget salt till halloumin!

Servering:
Servera riset och t.ex. en vitkålssallad vid sidan om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *