Snabba bakpulverlimpor

Bröd på bakpulver (t.ex. scones) går snabbt att baka men håller sig däremot inte färska och goda så länge utan bör ätas ganska direkt efter bakningen.
Här är ett brödrecept som är lätt att variera. Ibland byter jag ut degspadet mot kokvattnet efter palt, eller byter ut en del av mjölken mot naturell yoghurt. (Det funkar utmärkt med havre- eller sojamjölk och mjölkfritt margarin för att göra receptet veganskt.)
Man kan också blanda upp överbliven gröt eller potatismos med mjölken, tillsätta lite helt linfrö och istället minska på mängden havregryn. Brödet kan kryddas med vanliga brödkryddor.
För att göra ett gott frukt- och nötbröd (se bilden!) så är det bara att blanda ner t.ex. torkade aprikoser, russin, solrosfrön och nötter efter tycke och smak.

fruktbrod

Ingredienser till 2 st formbröd
3 dl havregryn
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 ½ tsk salt
1 msk socker
100 g smör eller margarin, rumsvarmt
5 dl mjölk eller annat degspad, se ovan!
(2 msk Brödkryddor)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör först ihop mjöl, socker, salt och bakpulver (och ev. brödkryddor).
Blanda sedan smöret med de torra ingredienserna. Det går lättast med bara händerna eller en trägaffel.
Tillsätt sedan degspadet och rör ihop. Det ska bli en lös, kladdig deg.
Dela degen i hälften. (Om du använder händerna när du hanterar den så mjöla dem först – degen är mycket kladdig!)
Forma degbitarna till limpor och lägg dem i två smorda brödformar.
(Istället för att baka limpor i formar kan man göra småfrallor i en smord muffinsplåt.)
Grädda limporna mitt i ugnen i ca 25 min. Frallor kräver något lägre värme, ca 200 grader, och kortare tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *