Grönsaksbiffar med koriander

Koriander är en sådan smak som man antingen gillar eller inte gillar, det verkar inte finnas något mittemellan. Jag är en av dem som gillar koriander, men självklart kan man utesluta kryddan i de här biffarna om man så vill. Ta gärna lite mer persilja i så fall.
Det här receptet kan varieras genom att man byter ut en liten del av potatisen mot t.ex. grovriven zucchini (behöver inte förkokas) eller kokt finfördelad broccoli/blomkål.

Ingredienser till ca 12 st:
6-8 potatisar
2 morötter
1-2 gula lökar
3 ägg
½ tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 dl ströbröd
½-1 dl vetemjöl
1 tsk svartpeppar
1 tsk vanlig senap
½ dl koriander
½ dl persilja
Salt (krydda efter smak)
1 tsk soja
(Maizena, Ljus redning eller potatismjöl)

Gör så här:
Skala, tärna och koka potatisen och moroten; funkar bra att göra det i samma vatten. Mosa eller pressa dem.
Blanda ägg, ströbröd, senap, soja och vetemjöl och låt det stå och svälla en stund. Stek under tiden löken i olja tillsammans med gurkmejan och curryn.
Blanda ner den stekta löken, kryddörterna, potatisen och moroten i äggsmeten.
Smaka av, krydda eventuellt mer.
Om du tycker att smeten är för lös, tillsätt då lite potatismjöl, Maizena eller Ljus redning. (Smeten ska vara ganska lös men biffarna stelnar när man steker dem.)
Värm olja på medelvärme i stekpannan.
Forma smeten till en knubbig biff, lägg ner i stekpannan och platta ut den lite med stekspaden. Om den första biffen vill gå sönder så tillsätt ytterligare 1 msk redning/potatismjöl till smeten.
Stek i ca 5 minuter på varje sida.  Vänd inte biffarna för snart, de måste hinna stelna inuti först, sänk hellre värmen. Vänd dem inte heller för många gånger eftersom de lätt går sönder.

För att göra rätten vegansk måste man kolla så att ströbrödet inte innehåller animalier samt byta ut äggen. För att få rätt konsistens på smeten är Fiberhusk en bra ersättare. Läs på paketet hur man gör!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *