Köttfärssås, variationer på ett tema

Köttfärssås är en klassiker i köket. Bolognese heter den traditionella tomatbaserade köttfärssåsen som äts med spaghetti, men det finns så mycket mer man kan göra med sin färs för att variera den! (Ta bara tacofärsen som ett exempel. För något decennium sedan hade knappt någon i vårt land hört talas om tacos eller tortillas, och nu ingår rätten i nästan alla familjers vardagsmat.)
Grunden i köttfärssåsen är alltid fräst köttfärs (det kan vara t.ex. nötfärs, blandfärs, fläskfärs, viltfärs eller kycklingfärs), lök/vitlök och tomatsås av något slag. Sen tillsätter man smaker och strukturer efter kassa, tycke och tillfälle.
Här är några exempel:

  • En tärning oxbuljong (gärna den mörka sorten) eller ett par msk kalvfond höjer köttsmaken. Det här knepet kan användas i alla köttfärssåsvarianterna.
  • Krydda den traditionella italienska såsen med t.ex. timjan, rosmarin och oregano. Höj tomatsmaken med ett par msk tomatpuré. Vrid över några varv på svartpepparkvarnen.
  • Byt ut den vanliga gula löken mot rostad lök. Tillsätt lite grädde och smaka av med paprikapulver (gärna starkt) och ketchup eller tomatpuré.
  • För en mer orientalisk touch, riv ner lite ingefära och krydda med lite spiskummin och koriander. Tillsätt 1 msk soja men strunta i annat salt. (Experimentera också med lite curry, Thai Sweet Chili-sås, kokosmjölk eller HP-sås.)
  • Köttfärssåsen kan tillsättas en skivad banan eller ett par persikohalvor skurna i bitar precis före serveringen. Frukten ska bara bli genomvarm, inte koka med.
  • Tillsätt grillkrydda eller (grill)aromat efter smak. Rör ner lite crème fraiche för fylligare smak.

  • Strimlad grön eller röd paprika, en mycket finstrimlad stark chilifrukt och gärna några färska strimlade (skogs)champinjoner gör att färsen påminner lite om Chili con carne.
  • Stekt, strimlad bacon ger lite rökig smak. Lite barbeque-sås, typ Sweet Baby Ray’s, är också ett bra knep om man vill göra en Chili con carne-liknande sås.
  • Blandade bönor eller majskorn kan också användas i såsen om man gillar Chili con carne med bönor.
    Sambal oelek eller Tabasco efter smak ger hetta.
  • Någon typ av smaksatt crème fraiche, t.ex. vitlök/örter eller parmesan/vitlök kan röras ner i såsen för att göra den krämigare.
  • Sötstark senap (bara 1-2 msk till 500 g färs) och grädde höjer köttsmaken.
  • Lite rött vin är aldrig fel.
  • För att få afrikanskt stuk på såsen kan man krydda med lite spiskummin, kanel och russin.

 

  • För att få sting och smak kan man blanda ner några matskedar Ajvar relish (gärna stark), finhackade soltorkade tomater och lite Sambal Oelek.
  • En traditionellt svensk smak (typ kalops) får man om man lägger med några korn kryddpeppar och ett par lagerblad. Skiva gärna ner en morot också.
  • Morötter, grovt rivna, drygar ut köttfärssåsen och gör den dessutom billigare. Morötterna kokar ihop med såsen så att de inte märks efter en liten stund.
  • För att dryga ut köttfärssåsen funkar det också bra att tillsätta kokade linser (röda eller svarta) eller någon dl riven eller fin-finhackad vitkål. Även hackade champinjoner passar ihop smakmässigt och drygar ut köttfärsen.
  • Som avslutning på stekningen är det gott att snabbt blanda ner lite färsk spenat, men låt inte såsen koka mer efter det för då blir bladen mjuka och tråkiga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *