Man kan på ett ganska enkelt och mycket billigt sätt göra eget bredbart ”smörgåsfett”. (Det är ju inte smör och inte margarin, så jag vet inte riktigt vad det ska kallas annars…) Priset blir ungefär hälften mot Bregott eller Norrgott.
Smörgåsfettet görs av äkta smör, vatten, rapsolja och salt efter smak. Det blir ”fluffigare” än t.ex. Bregott, men smakar i princip likadant. Det håller inte lika bra i kylen som vanligt smör, så frys gärna ner det i lite mindre förpackningar att ta fram allt eftersom.
OBS! Längre ner finns också ett recept på veganskt smörgåsfett.
Ingredienser till ca 1,5 kg smörgåsfett:
500 gram smör
5 dl kallt vatten
5 dl neutral rapsolja
(Fling)salt efter smak, ca 1 tsk
Gör så här:
Tärna smöret och lägg det i en bunke .
Blanda vatten och rapsolja och häll sedan blandningen över smöret.
Låt bunken stå övertäckt med t.ex. en handduk i rumstemperatur i ungefär ett dygn.
Vispa därefter fettet slätt med elvisp.
Vispa ner mortlat flingsalt lite i sänder och smaka av. Tillsätt mer salt tills blandningen är lagom salt.
Fördela matfettet i tre-fyra askar. Frys gärna ner några av dem eftersom det här fettet har kortare hållbarhet än vanligt smör eller Bregott.
Veganskt smörgåsfett:
Ingredienser:
75 gram kokosfett (silverförpackningen från mejeridisken)
1,25 dl rapsolja (välj en ljusgul, smaklös variant)
1,25 dl havregrädde (fetthalt som matlagningsgrädde)
½ tsk salt
Gör så här:
Blanda grädden och saltet.
Smält kokosfettet. Ta pannan från värmen så fort det har smält.
Mixa ner kokosfettet och rapsoljan i grädden.
Fördela i askar/burkar och låt stelna i kylen.
(Obs att det är svårare att få fettet att stelna med någon annan sorts kokosfett av mjukare konsistens. Kokosolja fungerar inte. Tänk också på att välja en produkt som inte smakar kokos!)