Soppa på rostade rotsaker

Vanlig grönsakssoppa eller rotsakssoppa har väl de flesta lagat, men här är ett knep som höjer smaken lite extra: att rosta rotsakerna i ugnen, gärna ihop med med lite tomatpuré, innan man kokar dem!

Ingredienser för 4 portioner:
6 potatisar
2 morötter
1-2 palsternackor, beroende på storlek
10-15 cm purjolök eller en gul lök.
1 hg vitkål
1 buljongtärning (helst Umamibuljong)
4 dl vatten
1 dl mörkt öl
1 lagerblad
1 msk stark Ajvar Relish
Ev. någon örtkrydda
4 msk raps- eller olivolja
2 msk tomatpuré
Vitpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär/strimla grönsakerna/rotfrukterna i bitar.
Bred ut dem dem i en ugnsform. OBS! Om du använder purjolök så ta inte med den i ugnen, eftersom den väldigt lätt bränns!
Blanda ihop oljan och tomatpurén. Klicka ut den över rotsakerna och rör om ordentligt så att alla bitar får blandningen på sig.
Ta några varv med pepparkvarnen över grönsakerna.
Sätt in i ugnen.
Tillaga tills det har blivit brynta kanter på allting. Se till grönsakerna (och rör gärna om) ungefär var 5 minut

Gör i ordning spadet medan grönsakerna är i ugnen: Häll vatten och öl i en gryta. Lägg ner buljongtärningen, lagerbladet och Ajvar Relish och låt det koka upp. Låt sedan grytan stå på lägsta värme tills rotsakerna i ugnen är klara.
Ta då ut formen och häll ner rotsakerna i grytan. Tillsätt purjolöken.
Fyll på med mer vatten om det behövs, så att rotsakerna täcks.
Koka tills allt är mjukt, vilket går snabbt eftersom grönsakerna redan är tillagade i ugnen.
Smaka av och tillsätt en extra buljongtärning om det behövs.
Rör sist av allt ner någon msk klippta örtkryddor om så önskas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *