Saffranskaka med äppelkompott

Här är ett recept på en god Saffranskaka. Jag har delat kakan i tolv bitar och serverat den som dessert med äppelkompott, men man kan även skära upp den som vanligt kaffebröd, och då i tunnare skivor.

Ingredienser till 12 bitar:
75 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 påse saffran (1/2 g)
200 g Philadelphia creme cheese
3 äggulor
3 äggvitor
3/4 dl grahamsmjöl
3 msk mannagryn
smör eller margarin till formen
Kompott
5-6 syrliga äpplen
1 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl hackad basilika

Gör så här:

Rör matfettet med sockret tills det är luftigt.
Tillsätt vaniljsocker och saffran.
Rör ner osten, lite i sänder.
Tillsätt äggulorna, en i sänder.
Blanda i mjölet och mannagrynen.
Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner i smeten.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 45 minuter. Låt stå kvar i formen i 10 minuter.

Kompott:
Skala och tärna äpplena. Blanda samman ingredienserna till kompotten i en kastrull och sjud på svag värme tills äpplena är knappt mjuka. Servera kakan med kompotten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *