Den vanliga gula ärtsoppan får ju en lite ”torr” konsistens som inte alla uppskattar, men här är en mixad variant gjord på gröna ärter som blir lenare.
Ingredienser för 4 portioner:
500 g frysta gröna ärter
1 gul lök
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong, gärna Umami
2½ dl matlagningsgrädde (byt mot t.ex. sojagrädde för vegansk soppa)
Gör så här:
Skala och skär löken i bitar.
Koka upp vatten och buljong i en kastrull.
Lägg ner de frysta ärtorna och löken.
Låt koka under lock ca 5 min.
Mixa soppan slät och tillsätt grädden.
Låt soppan bli genomvarm igen.
Servera soppan med ett gott bröd och ost.
Tips på smaksättningar:
- 250 g Kesella, lite salt och 1-2 msk riven pepparrot
- 2½ dl crème fraîche, 1 pressad vitlöksklyfta och 2 tsk hackade kryddörter, t.ex. oregano och persilja.
- 1 fp finklippt gräslök
- ½ fintärnad halloumi, steks knaprig i olja
- 1 pkt knaperstekt bacon klippt i små bitar.
- 400 g små frysta räkor, skalas.
Låt var och en klicka ner smaksättningen i sin soppa.