Grön ärtsoppa

Den vanliga gula ärtsoppan får ju en lite ”torr” konsistens som inte alla uppskattar, men här är en mixad variant gjord på gröna ärter som blir lenare.

Ingredienser för 4 portioner:
500 g frysta gröna ärter
1 gul lök
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong, gärna Umami
2½ dl matlagningsgrädde (byt mot t.ex. sojagrädde för vegansk soppa)

Gör så här:
Skala och skär löken i bitar.
Koka upp vatten och buljong i en kastrull.
Lägg ner de frysta ärtorna och löken.
Låt koka under lock ca 5 min.
Mixa soppan slät och tillsätt grädden.
Låt soppan bli genomvarm igen.

Servera soppan med ett gott bröd och ost.

Tips på smaksättningar:

  • 250 g Kesella, lite salt och 1-2 msk riven pepparrot
  • 2½ dl crème fraîche, 1 pressad vitlöksklyfta och 2 tsk hackade kryddörter, t.ex. oregano och persilja.
  • 1 fp finklippt gräslök
  • ½ fintärnad halloumi, steks knaprig i olja
  • 1 pkt knaperstekt bacon klippt i små bitar.
  • 400 g små frysta räkor, skalas.

    Låt var och en klicka ner smaksättningen i sin soppa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *