Köttfärsrisotto

Risotto är en rätt med många variationsmöjligheter. Här en variant som innehåller köttfärs och svamp i sitt grundrecept, och som man sedan kan variera efter smak med att tillsätta grönsaker, frysta eller färska. Vill man kan man också röra ner en burk crème fraiche som avslutning, gärna någon smaksatt variant.

Ingredienser till 4 portioner:
1 gul lök
5 hekto blandfärs
4 dl ris, helst rundkornigt
10 champinjoner
1 matsked curry
1 köttbuljongtärning
Lite kinesisk soya
6 dl vatten + mer till spädning
1 liten påse fryst grönsaksblandning, till exempel Paprika/ärtor/majs, Gröna ärtor eller Haricots verts
eller
ett par dl färska finskurna grönsaker eller kryddörter, t.ex. purjolök, sockerärtor, spenat eller persilja.
(Créme fraiche)

Gör så här:
Hacka löken och skär champinjonerna i mindre bitar. Stek först löken lite så den mjuknar, lägg därefter i svampen och låt den bryna med en liten stund. Lägg sist i färsen och stek vidare några minuter så att den får lite stekyta.
Häll i det okokta riset och kryddorna.
Lägg ner buljongtärningen i pannan.
Häll på vattnet och låt rätten stå och puttra på medelvärme. (Spä med mer vatten efterhand så att risotton håller sig saftig.)
När riset är färdigt, vilket tar ca en kvart, så tillsätt grönsaksblandningen eller de färska grönsakerna.
Låt rätten bli genomvarm. Smaka av med mer salt och peppar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *