Vitkålssallad, ”pizzasallad”

Pizzasallad är en mycket billig och C-vitaminrik sallad som håller sig länge och som det alltid finns ingredienser till i butikerna. På hösten när vitkålen är billig blir den i princip gratis.

500 g strimlad vitkål
4 msk olja – helst olivolja om du gillar smaken
4 msk ättika, 12%
1 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
(ev 1 tsk torkad oregano)
(ev 1 inlagd röd paprika)

Strimla vitkålen fint, gärna med osthyvel eller matberedare, tunna skärskivan. Lägg den i en bunke.
Koka upp en liter vatten och häll över kålen. Låt det stå över kålen max en halv minut, och låt sedan kålen rinna av i ett durkslag
Blanda ingredienserna till dressingen.
Lägg tillbaka den avrunna kålen i bunken och häll på dressingen. Krydda med oregano och svartpeppar.
Låt salladen stå och dra minst ett par timmar, och blanda gärna om den ett par gånger under tiden.
Innan salladen ska ätas blandar man – om man så önskar – ner en finstrimlad, inlagd röd paprika.
Ta gärna några extra varv med svartpepparkvarnen också!

Förvara salladen i en sluten burk och ta bara fram så mycket som går åt till varje måltid. Då kan den hålla sig upp till ett par veckor i kylskåp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *