Vegetarisk tacosås

Tacos och tortillas har ju blivit husmanskost här i Sverige under det senaste decenniet. Var och varannan familj fredagsmyser med tacos numera, och butikerna är fulla med tillbehör som ska göra det snabbt och enkelt att laga mexikanskt…
Här är receptet på en vegetarisk tacosåsvariant, baserad på sojafärs.

Ingredienser, 4 portioner
Ca 3 hg sojafärs, finns djupfryst
2-3 msk olja
1 morot
1 gul lök
1 flaska 33 cl öl
vatten
5 msk tomatpuré
3 msk ketchup
1 dl röda linser
1 tärning Umami-buljong
1 tsk Collorit såskulör
2 krm spiskummin
2 krm paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 krm vitlökspulver
1 krm cayennepeppar
(1 msk Brun redning)

Gör så här:
Bryn sojafärsen i lite olja – kan göras direkt från djupfryst.
Skala och riv morot och lök på rivjärnets grova sida.
Blanda ner morot, lök, tomatpuré, ketchup, Collorit, linser (okokta) och buljongtärningen i färsen. Häll på ölet och späd ytterligare med vatten så att det täcker. (Linserna kommer att suga åt sig vätska när de kokar, så såsen ska vara mycket lös.
Låt såsen puttra ca 10 minuter.
Tillsätt kryddorna (kan ersättas med en påse färdiga tacokryddor. Uteslut i så fall redningen!) och låt såsen puttra vidare en halvtimme eller mer. Smaka av med mer kryddor om så önskas.
Om såsen är väldigt lös så red av den med Brun redning.
Servera med klassiska taco-tillbehör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *