Hjortskav i orientbröd

Här är en orientinspirerad sås/gryta på hjortskav, lök och bacon som passar utmärkt att servera med orientbröd.

Ingredienser, 4 portioner
1 paket Kronhjortsskav eller Viltmästarskav (t.ex. Polarica)
1 paket bacon
1 gul lök
(1 msk rapsolja)
5 cm purjo, gärna det gröna
1 pkt grädde
1 mörk buljongtärning, gärna Fond du Chef
2 msk tomatpuré
Lite vatten
½ tsk spiskummin
½ tsk korianderpulver
½ tsk paprikapulver
½ tsk chilipulver
½ tsk Chili explosion (kryddkvarn)
Några vrid på svartpepparkvarnen
(1 msk Brun redning)

Gör så här:
Bryn bacon i stekpannan.  Lägg det åt sidan att svalna lite.
Bryn det frusna hjortskavet i baconfettet och lägg över i en gryta.
Klipp ner baconet i små bitar.
Häll på grädde, lägg ner buljongtärningen, tomatpurén och tillsätt alla kryddorna. Salt behövs inte eftersom buljongen är salt.
Strimla en gul lök och bryn den också i stekpannan. Troligen behövs det lite mer fett i pannan, använd i så fall rapsolja.
Lägg över löken i grytan men vänta med purjon. Späd med lite vatten om det behövs så att vätskan står över köttet.
Låt puttra minst en kvart på ganska låg värme – ju längre desto bättre. När ca 5 minuter återstår av koktiden så lägg ner den finstrimlade purjon och låt den koka med resten av tiden. Red av med Brun redning om såsen är för lös.

Servera med Orient- eller pitabröd, färska grönsaker (strimlad sallad, finhackad tomat), feferoni och kebabsås. Vanlig salsasås i burk passar också bra till, eller lite vanlig hamburgerdressing eller crème fraiche som hottas upp med chilipulver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *