Köttfärs säljs ofta till extrapris. Ofta är det storpack dessutom, och alltså läge att köpa mycket och frysa in.
Billig färs kan vara ganska fet, och jag vill ha bort åtminstone en del. Jag brukar bryna den tills fettet rinner ut. Sedan lutar jag på stekpannan (ställ något under kanten så att den håller sig uppe) och skrapar färsen uppåt mot övre kanten. Jag tar sedan en bit ihoprullat hushållspapper och suger upp fettet som samlas vid nedre kanten av pannan.
Det här är ett billigt och bra recept på köttfärssås att använda till tacos eller tortillas. Räcker till ca 6 portioner.
(Variant: Skippa tacokryddan och smaksätt med lite oregano istället så har du en bra sås till pasta.)
Ingredienser
3-4 hg köttfärs
1 kartong krossade eller passerade tomater
2 rivna morötter
1 buljongtärning Mörk köttbuljong, t.ex. Fond du Chef
1 påse tacokrydda, gärna Hot
3-4 matskedar Ajvar Relish Stark
1 finhackad gul lök
(1 pressad vitlöksklyfta)
Svartpeppar
Chiliflakes till lämplig styrka.
Gör så här:
Riv morötterna och finhacka löken.
Bryn färsen (och sug ev. upp en del av fettet, se ovan).
Blanda ner krossad/passerad tomat och lägg i buljongtärningen
Blanda ner morötterna och löken.
(Pressa i vitlöksklyftan.)
Krydda.
Låt puttra ett bra tag, bortåt en timme.
Komplettera med salladskål/isbergssallad, hackad tomat, riven ost, tortillachips, salsasås och lite crème fraîche.
Och så förstås lämplig mängd tortillabröd eller tacoskal.