Örtpotatis i ugn

Att bara halvera redan tvättade potatisar, strö över lite olja och kryddor och sedan skjutsa in dem i ugnen är ett lätt och smidigt sätt att laga ett tillbehör som ändå känns lite festligt. I den här rätten kan man experimentera med olika kryddörter för att hitta vad som passar bäst till olika rätter. Exempelvis brukar timjan gå fint till fläskkött och rosmarin till italiensk mat.
Det här är också ett bra sätt att ta vara på överbliven kokt potatis. Gör på samma sätt men korta tiden i ugnen till ca en kvart.

Ingredienser för 4 portioner:
ca 20 små fina potatisar, t.ex. mandel- eller delikatesspotatis
Olivolja
Salt och peppar
1 krm paprikapulver
Örtkrydda efter smak, t.ex. rosmarin, oregano eller timjan

Gör så här:
Tvätta (om det behövs) och halvera potatisarna.
Lägg dem i en bunke och häll på ½ dl olivolja. Vänd dem runt så att alla potatishalvor blir oljade.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och smörj det med lite extra olivolja.
Bre ut potatisarna med snittytan uppåt.
Salta och peppra och dofta över en aning paprikapulver.
Klipp eller strö önskad örtkrydda över.
Det funkar även bra att strö över lite krossad rosépeppar.
Sätt in potatisen i 200 graders ugnsvärme och låt dem rostas ca 30 minuter. Testa med en sticka om de är genombakade.
Om det behövs kan man slå på grillfunktionen någon minut i slutet så att de får fin färg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *