Halloumipanerad kyckling på grön salladsbädd

Det här är en jättegod festrätt med till övervägande delen billiga men ett par dyrare ingredienser. Jag tänker då i första hand på sockerärter som oftast är ganska dyra, men man får passa på att laga rätten när de är på extrapris. Kyckling, lök, broccoli och halloumi är sånt som ofta säljs till lägre pris, och t.ex. halloumi har ofta en hållbarhet på upp till ett år så man kan köpa med framförhållning.

Ingredienser till 4 portioner
1 påse kyckling(inner)filé, ca 700 g
1 halloumiost

Marinad till kycklingen:
ca 1 dl olivolja
½ kruka basilika
½ kruka slät persilja
Salt och vitpeppar

Ljummen grönsallad:
1 avokado
½ rödlök
1 broccoli
150 g sockerärter
65 g babyspenat
1 citron
½ dl pumpakärnor eller solrosfrön, gärna rostade
2 msk olivolja till stekning

Dressing:
1 msk flytande honung
2 msk vit balsamvinäger
ca 1 dl olivolja
salt, vitpeppar

Gör så här:
Tina kycklingfiléerna.
Kör olivolja, basilika och persilja i mixer eller matberedare tills örterna är finfördelade.
Låt köttet marineras i örtoljan i ett par timmar.

Sätt ugnen på 225 grader.
Riv halloumin på matberedarens finaste rivskiva.
Skiva citronen och avocadon. Droppa lite citronsaft över avocadon och ställ den kallt så länge.
Skiva rödlöken mycket tunt.
Dela broccolin i små buketter. Skala och skiva broccolistammen tunt.
Ansa sockerärtorna om det behövs.

Häll över kycklingfiléerna i ett durkslag och låt marinaden rinna av. Rulla dem sedan i den finrivna halloumin och lägg dem på en bakplåtspapperstäckt ugnsplåt.
Sätt in dem i mitten av ugnen och tillaga i ca 20 minuter. Halloumin ska ha börjat få lite färg och köttet vara genomstekt.

Under tiden:
Stek citronskivorna tills de fått lite färg. Ta upp och lägg åt sidan.
Stek sedan i tur och ordning broccolin och sockerärterna.
Blanda ihop dem och håll dem varma på lägsta värme tills kycklingen är klar.
Blanda då spenat, rödlök, pumpakärnor, broccoli, sockerärter och avocado. Bred ut den ljumma salladen på ett stort fat, ringla över dressingen, lägg på citronskivorna och sist kycklingfiléerna.

Vill man ha rätten något matigare kan man servera den med potatisgratäng.