Khao Pad Moo (Stekt thailändskt ris med fläskkött)

Khao Pad är lite som pyttipanna att man tager vad man haver, men grunden är alltid ris, ägg, fisksås och lök. Oftast är det kyckling som används, men rätten går att göra på biff, lamm, fläsk, räkor m.m. Den här gången valde jag fläsk(ytter)filé och rätten heter då Khao Pad Moo.
Serveras med färsk koriander, lime och Prik nam pla (chili-fisksås), se recept längst ner på sidan! (Börja gärna med att göra chili-fisksåsen då den behöver dra en liten stund. )

4 portioner
Ingredienser
Ca 1 liter kokt (ev. kallt) ris (Koka 3 dl basmati- eller jasminris + lämplig mängd vatten enligt förpackningen)
400 g fläskytterfilé (benfri kotlett), skuren i strimlor
2 morötter, skurna i tunna skivor (gärna med mandolin)
1 stor gul lök, skivad
4 klyftor vitlök eller motsvarande mängd ur tub
1 msk chiliolja (blandas ner som krydda)
1 msk fisksås
1 msk ljus sojasås
2-4 ägg
1 kruka koriander
Vitpeppar
Rapsolja (till stekningen)

Gör så här:
Rätten skall stekas snabbt i het wokpanna så ingredienserna ska vara förberedda. Grönsakerna ska förbli krispiga, så stek inte för länge. (Om du har en liten wok så gör rätten i två omgångar så den inte blir grötig.)

1. Koka riset. (Om du har risrester och det fortfarande är kallt när du skall börja steka det så värm riset lätt.)
2. Hetta upp wokpannan, tillsätt olja och vitlök och rör runt 15 sekunder tills vitlöken fått fin färg. Lägg ner köttet. Om det ser ut att vilja börja koka så höj värmen.
3. Tillsätt moroten, låt den bli varm i någon minut.
Häll sedan ner hälften av riset och blanda runt. Flytta riset till kanterna av pannan och knäck ner ett ägg i mitten. Rör runt ägget några sekunder (lite som äggröra) och blanda sedan in riset med ägget. Upprepa tills du använt så många ägg du önskar.
4. Tillsätt resten av riset och blanda innehållet snabbt. Tillsätt fisksås, soja och chiliolja, blanda runt och stek någon minut. Blanda ner löken i riset, låt den bli varm och tag sedan av woken från värmen. Smaka av med vitpeppar och klipp över den färska koriandern.

Servera med en klyfta lime och Prik nam pla-sås.

Prik nam pla (chili fisksås) till Khao pad

6 msk fisksås
Saften från 1 lime
2-5 små chilifrukter, finhackade

Blanda den hackade chilin med limejuice, fisksås och ev lite socker beroende på hur mogen limen är.