Pasta Carbonara med ostsås

Pasta Carbonara är en pytt-i-panna-liknande rätt, i den meningen att man tager vad man haver av skink- och grisköttsrester. (Jag vill dock alltid ha lite bacon i min, för smakens skull.) Att köpa skivrester eller skivspill brukar inte kosta mer än en femtiolapp kilot.
Till ostsåsen tar jag riven ost som jag sparar på mig genom att alltid riva och frysa ostkanter som blir kvar. Såsen kan man göra billigare genom att använda mjölk och en klick smör istället för grädde. Hittar man billig vispgrädde kan man blanda ut den med hälften mjölk.

 

Ingredienser:
Bacon, rökt skinka, fläskfilé, salami eller andra skivrester
1 fp Matlagningsgrädde
2 msk mjukost (tub eller ask)
1 dl riven ost
Massor av svartpeppar
Pasta
(Äggulor till serveringen)

Gör så här:
Strimla rökt skinka, fläskfilé och/eller salami.
Stek baconet knaprigt och lyft upp det ur pannan för att rinna av. Klipp det i strimlor när det har kallnat lite.
Stek skinkan, fläskfilén, salamin etc. i baconfettet.
Blanda ner baconstrimlorna och krydda med rejält mycket svartpeppar.
Placera köttet på lägsta värme medan du gör ostsås och kokar pastan.

Ostsåsen gör du så här:
Häll en förpackning grädde i en kastrull.
Klicka ner två rejäla matskedar mjukost och ca 1 dl riven ost, gärna frysta ostrester.
Låt värmas upp på låg värme tills osten smält.
Krydda med vitpeppar.
Om ostsåsen vill skära sig kan man vispa ner ½ msk ljus redning, eller röra ner en äggula.

Koka pastan enligt instruktionen på paketet.
Servera rätten med en enkel sallad, mer svartpeppar och parmesanost till.
Om man vill lyxa till det kan man även servera en rå äggula till varje portion: Knäck ägget och häll av vitan. Låt gulan ligga kvar i halva äggskalet och ställ det i en äggkopp intill varje tallrik.
(Spara äggvitan och gör något gott av den också!)

carbonara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *