Fläsk(ytter)filé med lingon- och gräddsås

flaskfile

Ingredienser, 4 port:
600 g fläsk(ytter)filé
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
2 dl mellangrädde (eller 1 dl vispgrädde och 1 dl mjölk)
0,75 dl rårörda lingon
3 msk koncentrerad kalvfond eller en ljus Fond du Chef
1½ msk kinesisk soja
1 msk Brun redning

Till servering
200-300 g brysselkål eller broccoli
Smör
Salt och nymalen svartpeppar
3 msk rårörda lingon
Kokt potatis
Svartvinbärs- eller annan gelé

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Putsa köttet, salta och peppra.
Lägg det i en avlång bakform på 1,5-2 liter. Det ska vara lite trångt!
Blanda grädde, lingon, fond och soja. (Använder du Fond du Chef så blanda såsen i en kastrull och ge den ett uppkok så att buljongen löser upp sig.)
Häll såsen över köttet i formen.
Tillaga mitt i ugnen till ca 70° innertemperatur, ca 1 timme.
Ansa brysselkålen och koka den nästan mjuk . Halvera huvudena och bryn dem i smör. Krydda under stekningen med salt och svartpeppar. (Om du använder broccoli: dela broccolin i små buketter, koka dem nästan mjuka och bryn dem sedan på samma sätt.)

Ta upp köttet och låt det vila i grillfolie medan du gör såsen klar.
Häll av såsen i en liten kastrull. Smaka av med kryddor och tillsätt ev. mer lingon. Vispa ner 1 msk brun redning och låt såsen tjockna något.
Skär köttet i ca 1 cm skivor och lägg upp på ett fat.
Skeda över ett par matskedar rårörda lingon, häll på en del av såsen och servera med kokt potatis, tillbehören och resten av såsen.
En grönsallad blir gott till.

flaskfile2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *