De här goda och nyttiga frallorna går under namnet Brittas hälsobullar hos oss, eftersom jag fick receptet av en kollega vid namn Britta för nästan 30 år sedan. Se receptet som ett grundrecept som kan varieras efter vad du har hemma! Jag bakar dem ibland med havregryn, ibland med överbliven müsli, ibland med lite riven potatis, solrosfrön, pumpakärnor… Det som är viktigt är att degen inte får bli stabbig, utan den ska vara ganska lös.
Ingredienser, ger 48 frallor:
2 dl vetekross
2 dl linfrö
½ dl vetekli
5 dl vatten
50 g smör
9 dl vatten (eller hälften vatten, hälften mjölk)
3 påsar torrjäst
2½ – 3 l vetemjöl
1 msk salt
Gör så här:
Blanda vetekross, linfrö och vetekli med vattnet. Koka upp och dra sedan kastrullen från plattan. Lägg ner smöret och rör om.
Låt blandningen svälla i ca 30 minuter.
Blanda ner torrjästen i mjölet.
Häll grynblandningen i assistenten. Tillsätt vattnet (vattnet/mjölken) och starta den på låg hastighet.
Tillsätt mjölet lite i sänder, och låt sedan degen gå ca 10 minuter.
Degen ska därefter jäsas ca 30 minuter i bunken.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela den i 4 delar. Rulla långa ”korvar” i mjöl på bakbordet, skär av bitar som är ca 5 cm och lägg med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 30 min på plåten.
(De kan också kalljäsas i kylskåp över natten.)
Grädda dem i 225 grader ca 15-20 minuter eller tills de börjar ta lite färg och inte är degiga inuti..