Persiljejärpar med sås

Järpar är små biffar som steks i form av avlånga köttbullar. Persiljejärpar är en klassisk husmansrätt.

Ingredienser till 4 portioner:
Järpar
400 gram nöt- eller blandfärs
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk eller grädde
1 st gul lök, riven eller finhackad
1 dl persilja, finhackad/klippt
1 msk smält smör
1 st ägg
1 msk brun redning
salt
peppar

Sås
1 paket grädde, 2,5 dl
1 Fond du Chef buljongkapsel eller en buljongtärning Mörk oxbuljong
2 matskedar mjukost, helst Frukostost med stark smak
1 krm curry
1 tsk vanlig svensk senap
½ tsk kinesisk soja
1 msk tomatpuré
2-3 msk finklippt/hackad persilja
Några varv på vitpepparkvarnen (salt behövs inte, buljong och soja är tillräckligt salta)
1 tsk Collorit såskulör för färgens skull
Ev. någon msk Brun redning

Gör så här:
Järpar:

Låt ströbrödet svälla i mjölken i några minuter.
Blanda det sedan med nötfärs, råriven lök, ägg, persilja, salt och peppar till en jämn, fin smet.
Låt färsen stå svalt i ca 10 minuter.
Forma fina järpar och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna.
Sås:
Häll alla ingredienserna utom persiljan i en liten tjockbottnad kastrull. Vispa och låt sjuda några minuter. Red av såsen med brun redning om den är för tunn. Blanda sist ner persiljan.

Servera järparna med kokt potatis och sås. Ättiksgurka eller cornichons är gott till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *