Pastagratäng Bolognese

Det här är ett bra sätt att använda överblivna rester av pasta. Smaken påminner om lasagne eller Pasta Bolognese och brukar få gillande av både barn och vuxna.

Ingredienser:
Kokt pasta, ca 1½ liter

Köttfärssås:
500 g köttfärs
1 burk tomatsås för pasta, t.ex. Dolmio eller Barilla
(Kan ersättas med en kartong krossade tomater och en hackad gul lök)
1 tärning mörk oxbuljong, gärna Fond du Chef
(½ tsk sambal oelek)
1 dl vatten

½ msk torkad oregano
Några vrid med svartpepparkvarnen

rorande

Ostsås:
2½ dl grädde
1 dl crème fraîche
4 msk stark mjukost
½ dl riven ost
1 msk ljus redning

½ dl riven ost till gratineringen

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek köttfärsen och blanda ner övriga ingredienser. (Sambal oelek kan uteslutas om man inte vill ha stark smak!) Häll på lite mer vatten om såsen blir väldigt tjock. Smaka av med svartpeppar och oregano.
Låt köttfärssåsen puttra medan du gör ostsåsen:
Blanda grädde, crème fraîche, mjukost, hårdost och redning. Låt allt få ett snabbt uppkok, men sänk sedan värmen så att den bara varmhålls.

Sprid ut ett lager av pastan i en ugnsform så att det täcker botten. Fördela köttfärssåsen över pastan, och sedan ytterligare ett lager pasta.
Häll över ostsåsen och strö sist av allt den rivna osten överst.
Tillaga i ugn 20-25 minuter tills gratängen bubblar och har fått fin färg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *