Fisksoppa med saffran

Den här soppan påminner mycket om en fransk Bouillabaisse, men den är något förenklad och förbilligad. (Ett spartips är att köpa på sig lite extra saffran just före jul när den ofta är på extrapris – eller till och med kan fås gratis som lockvara i vissa butiker.)
Soppan kan kompletteras med räkor och/eller musslor som läggs i precis före serveringen och bara får bli genomvarma men inte koka.
Serveras gärna med en klick aioli och en skiva baguette.

fisksoppa

Ingredienser:
4 vita fiskbitar, typ hokirygg, eller ett block torsk/sej/hoki, 3-400 g
4 portionsbitar lax, ca 400 g
1 tsk torkad timjan
1 burk/kartong tomater, krossade
1 st gul lök
1 st paprika, röd
1 st morot
1 l fiskbuljong
1 dl vitt vin
(2-3 droppar Tabasco)
½ tsk fänkålsfrön, mortlas
1 kuvert saffran, 0,5 g
svartpeppar

Gör så här:
Gör i ordning fiskbuljongen i en stor gryta och häll ner tomaterna och vinet. (Droppa i Tabasco om du vill ha lite sting i soppan.)
Sätt grytan på kokning på medelvärme.
Mortla saffran med några korn salt och tillsätt den till grytan.
Mortla fänkålsfrön och tillsätt dem.
Vrid några varv med svartpepparkvarnen.
(Salt utöver det som man mortlar saffran med brukar inte behövas eftersom buljongen innehåller salt.)
Lägg sedan ner ingredienserna i det sjudande soppspadet allt eftersom. Börja med det som kokar långsammast.
– Skala och skiva moroten och lägg ner i grytan.
– Skär paprikan i strimlor och lägg ner..
– Hacka eller skiva löken. Ner i soppan med den också.
Låt soppan småkoka tills grönsakerna börjar mjukna.

Skär fiskfiléerna i stora kuber, ca 2×2 cm. Tillsätt dem till soppan och låt den koka upp igen. (Häll på mer fiskbuljong om spadet inte täcker ingredienserna.)
Sänk sedan värmen och låt soppan stå på låg värme tills fiskbitarna är genomkokta. Rör inte i soppan i onödan eftersom fiskbitarna då lätt går sönder.
(Tillsätt ev 1-2 dl skalade räkor eller musslor till soppan och låt dem bli varma precis före serveringen.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *