Tomatsoppa med variationer

Ingredienser till 4 portioner:
4-500 g passerade eller krossade tomater
1 förp matlagningsgrädde
1 tärning hönsbuljong
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
1-2 tsk timjan
2½ dl vatten
½ tsk sirap
1-2 lagerblad
OBS! Välj havregrädde och grönsaksbuljong för en vegansk variant!

soppa2

Gör så här:
Finhacka löken och blanda med de övriga flytande ingredienserna och kryddorna.
Låt koka någon halvtimme tills den tjocknar lite och ta sedan bort lagerbladen.
Mixa till en slät soppa.
Ät gärna med ett gott lantbröd till.

Kan varieras på många sätt:

  • Lägg i lite snabbmakaroner och låt dem bli mjuka efter mixningen
  • Tärna ett torskblock eller ett par laxfiléer och värm i den mixade soppan tills fiskbitarna är klara. (Soppan kan kryddas upp med ett kuvert saffran som mortlas med lite salt. Servera gärna med lite aioli.)

lax1

  • Fördela en burk tonfisk i den färdiga soppan och låt den bli genomvarm
  • Strimla lite stekt eller grillad kyckling och lägg i soppan. Krydda den med 1-2 kryddmått curry.
  • Finhacka ner 1 dl persilja eller ½ dl färsk basilika efter att soppan mixats. (Färgen blir trist om  örterna mixas med soppan.)
  • Koka upp ett par dl små broccolibuketter och lägg ner när soppan är klar. Ta inte med kokspadet.

broccoli

  • Riv ½ puck vitost eller ½ pkt fetaost över soppan före serveringen
  • Knaperstek bacon och smula över tomatsoppan

bacon

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *