Bön-guide

Den här fina och tydliga listan över olika sorters bönor, hur de ska tillagas och vad de passar att göra av hittade jag på nätet men minns faktiskt inte var. Tipsa mig gärna om du känner igen den! 🙂

Jag köper torkade, blötlägger över natten eller längre, minst 12 timmar, kokar i rikligt med vatten, inte för hårt i 2 timmar, låter bönorna svalna i sitt kokvatten. Byt vattnet innan kokning, och gärna under kokning om du orkar. Gott att koka med lite smaksättning, ex lök eller lagerblad.
Sedan fryser jag in i portionsförpackningar. Superbilligt och mindre jobb än det låter.
Kokvattnet (aqua faba) kan du spara, reducera och använda istället för ägg i ex. maränger eller majonnäs.

RÖDA LINSER – italienska rätter och kryddor, oregano, basilika. Indiska kryddor, kokosbas, curry. Som färs i pastarätter eller indiska soppor och grytor. Kokar lätt sönder och är därför enkla att gömma.

GRÖNA LINSER – ”lamm”-kryddor, vitlök, timjan, rosmarin, lagerblad, spiskummin. I biffar eller soppa. Potatis-rätter.

KIDNEYBÖNOR – ”fläsk”. Timjan, oregano, spiskummin, rödlök. I grönsaksgrytor med tomatbas, i sallad och biffar. Timjan, oregano, spiskummin. Som röra till pålägg. Ger fin färg!

KIKÄRTOR – ”kyckling”-rätter. I grytor med kokosbas, indiska kryddor, curryrätter. Vitlök, koriander, kummin, persilja, hummus, biffar/ falafel. (Kom ihåg att ta vara på kokvattnet, aquafaban! Det kan ersätta ägg i en mängd rätter, bl. a. vispas till skum och bli maränger.)

VITA BÖNOR – ”fisk”-rätter och havs-smaker. Som biff, sås-bas/hummus. Panerad som ”fiskfiléer”. Citron, dill, persilja.

SVARTA BÖNOR – ”nötkött” mexikanska smaker. Koriander, spiskummin, grillkryddor, chili, lime. I biffar, färs, tacos. Passar med jordnötter, avokado, tomat, majs.
Kan användas i chokladkakor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *