Paté låter ju jättelyxigt, men eftersom den här är gjord på vanlig köttfärs och leverpastej så är den inte alls dyr. På en buffé räcker den långt! Välj själv om du vill späcka den med gröna oliver eller inte.
Tips: Jag brukar köpa persilja i jättebukett på orientalisk affär. Då blir kilopriset lågt.
Ingredienser för 6-8 personer:
(räcker till ännu fler som inslag i en buffé)
500 g köttfärs
1 gul lök, mycket fint hackad
1 ägg
0,5 dl rödvin
1 dl kesella
3-4 krm salt
3-4 krm peppar
2 msk Brun redning
3 pressade vitlöksklyftor
1 kruka persilja (eller motsvarande mängd slätbladig i storknippe)
250 g skivbar leverpastej
(10-15 gröna oliver, pimientofyllda. Kan uteslutas.)
Gör så här:
Arbeta ihop färs, lök, ägg, kesella, rödvin, kryddor, redning och vitlök till en smet.
Skär leverpastejen i små, små tärningar. Hacka persiljan fint. Vänd ner pastej och persilja i färsen.
Smörj en avlång bakform (1 l) och klicka ner en tredjedel av smeten.
Platta till lagret lite. Fördela hälften av oliverna över färsen och tryck ner dem en aning.
Klicka på ytterligare en tredjedel av färsen, bre ut och lägg sedan på resten av oliverna.
Avsluta med ett lager färs.
Grädda i ugnen vid 180-200 grader i cirka 1 timme.
Ta ut patén och låt den kallna helt innan du stjälper upp den.
Servera i skivor med t.ex. cornichons, cumberlandsås, lökmarmelad eller pickles.