Egyptisk linssoppa

Ingredienser, 4 portioner:
3,5 dl röda linser
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 tomat
1 msk spiskummin
2 buljongtärningar (gärna 1 grönsaks- och 1 kyckling)
1½ tsk Chiliflakes
1 cm färsk ingefära
2 tsk flytande honung
3 msk olja
ca 1 l vatten
Till servering:
4-6 skivor formbröd
1 citron, delas i klyftor

Gör så här:
Soppa:
Klyfta 1½ gul lök, fräs den med linser och kryddor i 2 msk neutral olja.
Riv vitlök och ingefära och låt fräsa med någon minut på slutet. Hacka tomaten grovt.
Häll på 1 liter vatten, tillsätt buljongtärningarna, tomaten och honungen och låt puttra under lock i ca 20 minuter tills linserna är mjuka.
Finhacka under tiden den sista halvan av löken och stek den gyllene i lite olja. Låt den ligga kvar i pannan på lägsta värme så att den mjuknar.
Tag grytan från plattan och mixa soppan slät. Späd ev. med 1-2 dl vatten för önskad konsistens.
Rör ner den finhackade löken, pressa ca 1 tsk citronsaft i soppan och rör om.
Krutonger:
Skär formfranska i lagom stora kuber och stek i lite olja tills de blir gyllene.
Servering:
Servera soppan med krutonger (som läggs ner i soppan) och en klyfta citron. Klipp gärna lite färsk koriander över.
Citronen pressar man över soppan med krutonger och allt – den är pricken över i:et!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *