Indisk Vindaloo

Den här rätten ska vara mycket stark.
Här beskrivs den med kycklingfilé, men den kan lika gärna lagas på lamm eller fläsk(ytter)filé, allt efter tycke, smak och plånbok …

tikkamasala
Ingredienser, 4 personer:

500 g kycklingfilé
1 gul lök
1 msk olja
½ tsk spiskummin
½ burk/paket krossade tomater (á 400 g)
1 msk koncentrerad köttfond eller 1 buljongtärning, gärna Fond du Chef
1 lagerblad
½ tsk salt

Marinad:
2 pressade vitlöksklyftor
1 pressad limefrukt
1 msk finriven färsk ingefära
3 msk vatten
½ tsk kanel
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk koriander (pulver)
½ tsk gurkmeja
1 krm kajennpeppar
1 krm svartpeppar

ris_masala_raita

Tillagning:
Skär köttet i centimetertjocka skivor.
Rör ihop ingredienserna till marinaden i en stor skål.
Lägg ner köttbitarna och täck skålen. Låt stå i kylskåp över natten eller minst 8-12 timmar.
Låt det marinerade köttet stå i rumstemperatur någon timme före tillagningen.

Skala och skär löken i klyftor.
Fräs spiskummin i olja någon minut tills den fått färg.
Tillsätt köttet och bryn det runt om.
Lägg i löken och låt fräsa med i några minuter.
Tillsätt marinaden, lagerblad, köttfond (eller buljongtärning) och krossade tomater. Rör om.
Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock tills köttet känns mört. Rör om då och då.
Smaka av med salt om det behövs. Tillsätt kajennpeppar eller chiliextrakt (typ Tabasco) för starkare smak.
Klipp ev lite färsk koriander eller persilja över grytan.

Servera rätten tillsammans med basmatiris, gurkraita och naanbröd.

ris_tallrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *