Lökmarmelad

Den här lökmarmeladen är härlig till paté, till exempel den enkla patén på köttfärs och leverpastej. Om den görs på enbart rödlök och med rödvinsvinäger får den en vacker rosaröd färg.

Ingredienser:
2 st gula lökar
2 st röda lökar
½ purjolök, det gröna
3 msk olivolja
1 dl ljus sirap
salt
svartpeppar
3 msk vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger

lokklyftor

 

Gör så här:
Skala och skiva den gula och röda löken. Skölj och finstrimla det gröna på purjon.
Hetta upp oljan i en gryta, sänk värmen och lägg ner löken. Låt den mjukna i ca 10 minuter men låt den inte ta färg!
Tillsätt sirap, vinäger och kryddor och rör om ordentligt.
Låt marmeladen småputtra på låg värme under lock i ca 30 minuter. Om den är för tunnflytande så ta av locket och koka den i ytterligare en kvart tills konsistensen är bra.
Häll upp marmeladen i väl rengjorda, varma burkar. Förvaras i kylskåp – håller i flera veckor!

Variationer:
Du kan använda sherryvinäger eller äppelcidervinäger också, och sötningsmedlet kan vara råsocker, farin eller honung. Marmeladen kan kryddas med t.ex. ingefära, vitlök, lagerblad, gurkmeja, kaffe (!), timjan eller rosmarin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *