Indisk lins- och böngryta (Dhal)

Dhal är en vegansk, kryddig indisk gryta på linser och bönor. (Man kan egentligen blanda linser och bönor lite hur man vill, bara den totala mängden är den rätta. På bilden en variant med röda linser, vita bönor, lite kikärtor och svarta bönor.)
Man kan också tillsätta 1 dl krossade tomater eller 1 dl kokosmjölk om man vill ha grytan lite ”såsigare”.

dhal

Ingredienser:
1 tsk paprikapulver
1 tsk mald ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderfrön
1 krm mald spiskummin
1 krm malen kardemumma
1 stor lök, hackad
1 klyfta vitlök, pressad
rapsolja, till stekning
Sammanlagt 4 dl linser och bönor, förkokta
1 lagerblad
1 kanelstång eller 1 krm malen kanel
1 tärning grönsaksbuljong
2-3 dl vatten
1 msk vinäger
salt

Gör så här:

Blanda ihop alla torra kryddor till en kryddmix.
Stek löken i olja tills den är mjuk och lite gyllenbrun.
Rör ner kryddmixen i löken och stek ett par minuter på medelvärme tills kryddorna löst sig med oljan. Rör om hela tiden.
Tillsätt de kokta linserna, lagerblad och kanelstång och blanda väl i pannan.
Slå över vatten och vinäger, lägg i buljongtärningen och låt koka in i linserna på låg värme under ca 5 min. Smaka av och salta om det behövs, men ofta är buljongtärningen tillräckligt salt.
Servera till tacos, tortillabröd, orientbröd eller ris och grönsaker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *