Handla smart

Här är några generella spartips att tänka på när du handlar din mat:

 • Kolla upp butikernas extrapriser och låt dem styra matsedeln även om det är rätter du inte har lagat tidigare.
  Livsmedelskedjorna har nästan alltid enkla och goda recept knutna till sina extraprisvaror. Du kan hitta dem i annonsbladen, i broschyrer i butiken, i butikens app för mobilen eller på deras webbsida. Gå med i livsmedelskedjornas medlemsklubbar. Du får extra rabatter eller kan samla poäng på dina inköp.
  Samla på dig rabattkuponger – det finns webbplatser där du kan hämta erbjudanden av olika slag.
 • Gör veckomatsedel! Det finns massor av bra webbplatser med förslag på matsedlar, ibland för en vecka i sänder, ibland för en längre period. Många butiker har också förslag på matsedlar som utgår från vad som är på specialpris just för tillfället. (Se mer på sidan med länkar!)
  En del familjer har en veckomall, t.ex, att måndag alltid är pastadag, tisdag alltid fisk, onsdag alltid korv eller färs, osv.
  Glöm inte att jämföra med skolmatsedeln där du bor, eftersom den ofta är upplagd enligt samma princip. På så sätt undviker du att barnen får samma slags mat två gånger om dagen.
 • Gör upp en handlingslista. Gör det till en vana att direkt skriva upp sådant som börjar ta slut på ett block i köket eller i någon app i telefonen, och basera därutöver listan på din veckomatsedel eller butikernas erbjudanden. Håll dig sedan till listan i affären utan att ”råka” stoppa ner annat i kundvagnen!

matinkop

 • Var uppmärksam i butiken! Placeringen av varorna på hyllorna är listigt uttänkt så att den dyraste varan av ett slag alltid står på de mellersta hyllorna, i lagom ögonhöjd. Billigare varor står på hyllorna högst upp och längst ner, inte lika lätt åtkomliga.
  Kolla också extrapriserna mot de ordinarie priserna så att det inte finns en vara av ett annat märke som är billigare än extraprisvaran.
 • Spontanhandla när du gör ett fynd! Det kan till exempel vara rejält nedsatt pris på en vara därför att den närmar sig Bäst före-datumet. Köp det du får tag i även om det är sånt du vanligen inte köper, och kolla upp recept i efterhand!
  Åk tidigt till de stora matvaruhusen, t.ex. Willys, Lidl, Coop och City Gross. På morgonen märker de ofta ner mat med kort datum.
  Men köp bara varor som du vet att du faktiskt kommer att använda, annars är det ingen vinst.
 • Gör av med det du har handlat – släng ingen mat!
  De flesta livsmedel håller flera dagar efter Bäst före-datumet. Använd dina sinnen – titta, smaka och lukta om maten är bra. (Däremot bör man vara noggrannare med att respektera Sista förbrukningsdag.)
  Lär dig laga mat på rester eller ovanliga ingredienser. Planera gärna direkt för två middagar av samma råvara.
  Gör småportioner av överbliven mat och frys ner dem direkt så att de inte glöms bort i kylskåpet och hinner bli för gamla. Perfekta att ta fram som lunchlådor!
  Många tips finns här: http://slangintematen.se/
 • Köp storpack – men bara om du har förvaringsutrymmen och om du vet att det kommer att gå åt!
  Köper du för mycket och maten hinner förfaras är det inget vunnet. Det lönar sig inte heller att ha t.ex. en frysbox som drar massor av el om du inte använder den för att lagra verkligt prisvärd mat.
 • Använd tygkassar. Miljösmart och ekonomiskt!

Fler användbara tips finns på Mitt Kök: http://mittkok.expressen.se/artikel/mat-sa-sparar-du-pengar/